Exresponsable de Método 3

L'agència de Marco no podrà investigar casos de corrupció al país

Una agència d’intel·ligència es dedica a fer treballs de l’àmbit d’assessoria empresarial

Francisco Marco a 'Col·lapse' de TV3.CCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les darreres declaracions de Francisco Marco, exresponsable de l’agència de detectius Método 3, d’obrir una seu de la seva nova consultoria a Andorra per investigar “totes les actuacions polítiques, policials i judicials derivades de l'operació Catalunya”, han generat certa estranyesa.

No només perquè es desconeix l’interès de Marco a fer investigacions a Andorra, sinó perquè el que ell denomina agència d’intel·ligència no té cap empara legal per poder fer aquest tipus d’investigacions. Segons fonts consultades, sota aquesta pomposa denominació, hi ha només una assessoria en matèria empresarial sense capacitat per investigar delictes i, molt menys per encàrrec. L’investigador privat, que ara treballa a Espanya amb el grup Marco & Co, no pot exercir a Andorra com a detectiu perquè la Llei de seguretat privada només ho permet per a andorrans o residents. Però en el cas que optés per la residència a Andorra, no podria mantenir l’espanyola, ja que un detectiu tan sols pot exercir allà on resideix.

Reconegut pel cas La Camarga, Marco va anunciar a TV3 que obre sucursal al Principat per investigar “l’establishment andorrà” i destapar la suposada corrupció que hi ha al país.

Marco va fer referència a Andorra com una “espècie de narcoestat” on el “narcotràfic està envaint totes les institucions andorranes”. El detectiu va posar en dubte que no hagi aparegut mai a les portades dels mitjans de comunicació cap cas de corrupció política i va afegir que el Principat és una “país pobre des del punt de vista democràtic”.

Com a agència d’intel·ligència no ho podrà fer, no pot investigar delictes i si sap d’algun n’ha d’informar a la policia. Tampoc tindrà competència per buscar informació i només podrà alimentar-se de la que és pública o li ofereix el seu client, sempre dins de l’àmbit de l’assessoria empresarial.

Un detectiu, com qualsevol altre ciutadà, té l’obligació d’alertar la policia de qualsevol delicte. L’agència d’intel·ligència necessitaria contractar un detectiu per fer una investigació per a la qual no té competències. I a tot això s’hi ha d’afegir que la mateixa llei fixa que el detectiu només pot acceptar encàrrecs quan hi ha una relació entre el client i l’investigat: de parella, empresari-treballador...

Sense aquest lligam de connexió el detectiu no té legitimitat per acceptar un encàrrec.

Igualment, un detectiu tampoc pot investigar casos de corrupció. Hi ha, per tant, una contradició que caldrà aclarir.

tracking