acord d'associació

Espot afirma que és legal mantenir la negociació amb la UE

El cap de Govern afirma que les converses són per aspectes tècnics, no polítics, i que es deixen en reserva fins que hi hagi nou executiu

El vicepresident de la Comissió Europea i el cap de Govern en una visita a Ràdio Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar ahir que l’executiu seguirà amb les negociacions amb la Unió Europea malgrat estar en funcions però que ho farà només per avançar en “aspectes tècnics” amb el “benentès que qualsevol acord que es pugui assolir es fa sota reserva i, per tant, condicionada a ser o no ratificada pel proper Govern”. “Això és plenament sota Constitució”, va deixar clar Espot. El màxim representant de l’executiu va fer aquestes declaracions després de la demanda de la coalició del PS i SDP perquè s’aturin les negociacions mentre l’executiu estigui en funcions i va recalcar que “s’està fent el que es va acordar també amb el vicepresident de la Comissió Europea, que és que durant aquests mesos que estiguem en funcions no anirem a negociar cap dels aspectes que necessitin un arbitratge polític sinó que avançarem en aspectes merament tècnics i malgrat això qualsevol cosa que s’acordi es farà sota reserva”.

Els presidents dels dos partits, Pere López i Jaume Bartumeu, van afirmar en un comunicat conjunt que l’article 77 de la Constitució estableix que el mandat finalitza quan acaba la legislatura i “en conseqüència el candidat Xavier Espot i tot el seu equip estan en funcions fins a la formació del nou Govern i no disposen de cap mandat per a comprometre Andorra en una negociació que té enormes conseqüències pel futur del país”. A més, afegien “aquestes negociacions, que porten força anys en curs, no presenten cap extrema urgència que pogués justificar la seva prossecució” durant aquest període.

A l’entendre de López i Bartumeu, aquesta manera de procedir “és inadmissible”, ja que “un govern en funcions no pot continuar cap negociació internacional en nom d’Andorra”. Les dues formacions afirmen que l’excap de Govern, Toni Martí, “va tenir el seny i el sentit institucional” de comunicar a la Comissió Europea que s’estaven a punt de celebrar unes eleccions i que s’havien d’aturar les negociacions. Un punt que Espot va rebatre, indicant que el que es fa ara “és el mateix que es va fer el 2019 i és el que toca perquè unes negociacions d’aquest calat no s’aturen perquè un govern estigui en funcions”.

Així mateix, el líder demòcrata va assegurar que la carta “obeeix una lectura distorsionada de la realitat i un argument purament electoralista i amb ganes de fer mullader per no res”. A més, va especificar que el dia 12 de desembre en una reunió en la qual hi eren presents Josep Pintat i Pere López “ja vam explicar la metodologia de treball i en aquell moment el senyor López no va formular cap oposició”.

RESPECTE INSTITUCIONAL

En el comunicat enviat a la premsa, els líders de la coalició d’esquerres també van informar que han demanat l’empara als coprínceps i també han adreçat una carta als ambaixadors de França i Espanya a Andorra així com al vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, per exposar-los que “l’actual delegació negociadora andorrana no disposa de cap mandat d’ençà de la dissolució del Consell General, per a continuar les negociacions”. Un fet que, a l’entendre de Xavier Espot, està “fora de lloc i demostra molt poc sentit d’Estat”. “Estem en funcions però seguim sent el Govern d’Andorra i si el que volen es dirigir-se al vicepresident de la comissió o als ambaixadors el que han de fer és fer-ho a través del seu Govern encara que estigui en funcions”, va considerar. En aquest sentit, va remarcar que l’actuació dels progressistes i socialdemòcrates “demostra un tarannà de poc respecte institucional”.

Espot va retreure al PS que sortís de l’acord polític “a pocs mesos de les eleccions” i que ara enviïn aquesta carta. “A mi el que em preocuparia és que els propers mesos aquesta negociació estigués en mans de segons qui”, va etzibar.

EN DEFENSA DE LA SOBIRANIA D'ANDORRA

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va deixar clar ahir que l’executiu defensarà la sobirania d’Andorra davant de la Unió Europea. En referència a les negociacions que afecten al sistema financer, va deixar clar que “les posicions inicials són de màxims i a poc a poc anirem adoptant mesures consensuades” i va deixar clar que “tot allò que suposi que Andorra no tingui una capacitat d’incorporació normativa que no passi pel filtre pròpiament andorrà no és acceptable” i que es faran contrapropostes.

tracking