Espot reserva ministeris per a sis dels candidats

Marsol, Ferré, Torres, Mas i Bonell seran a l’executiu si DA s’imposa a les comicis

Jordi Torres, turisme i telecomunicacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot comença a configurar els noms per a un futur executiu. En el cas que Demòcrates s’imposi en els comicis del proper 2 d’abril, sis candidats de les llistes estan en els plans del líder taronja per formar part d’un futur Govern: Jordi Torres, Conxita Marsol, Helena Mas, Mònica Bonell, Alexandra Codina i Raúl Ferré tindran una cartera ministerial. El que aquesta legislatura ha estat ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, es mantindrà en el seu càrrec, mentre que l’actual secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, agafaria el relleu de Joan Martínez-Benazet i Albert Font al capdavant del ministeri. El número u de la llista d’Encamp sumaria d’aquesta manera la seva tercera legislatura consecutiva com a ministre, després de la seva etapa sota el Govern de Toni Martí al capdavant d’Ordenament Territorial, ministeri que va abandonar al maig del 2021 –ja amb Espot com a cap de Govern– per passar a Turisme retenint, però, el control d'Andorra Telecom. En el cas de Mas –cap de llista a Sant Julià de Lòria–, en aquesta ocasió sí que arribaria al consell de ministres, un fet que ja es va posar sobre la taula quan Martínez-Benazet, el seu gran valedor, va decidir abandonar el càrrec.

Ministres territorials

Qui retornaria al Govern seria Conxita Marsol –cap de llista per Andorra la Vella– que assumiria el ministeri de la Presidència, un càrrec que ja va ostentar durant el 2008 i 2009, sota el Govern d’Albert Pintat, executiu del qual també en va ser la portaveu. Un càrrec que, a més de situar-la com un dels pesos pesants d’un nou Govern, també seria una garantia per a la que fins ara era cònsol major de la capital i que va acceptar deixar el càrrec per lluitar per la territorial on DA aspira a imposar-se a l’acord entre PS i SDP. De fet, els primers moviments de carteres responen directament al fet de donar una assegurança als candidats que han acceptat anar a una llista territorial, un lloc que s’enten que té major risc que un de la llista nacional.

Pel que fa a Raúl Ferré i Alexandra Codina arribaran a l’executiu com a derivades dels pactes pre-electorals. El primer, que agafarà el ministeri d’Ordenament Territorial , farà el salt a l’executiu com a conseqüència directe del pacte entre DA i Ciutadans Compromesos, que podrien sumar un segon conseller amb l’entrada del número vuit de la nacional. En el cas de Codina, cap de llista a Ordino on DA i L’A van de la mà, el seu pas al Govern permetrà alliberar un lloc al Consell General per a Marc Galabert, qui ha estat secretari d’Estat de Diversificació Econòmica aquesta legislatura i és el primer suplent de la llista ordinenca, pugui tenir un escó, un requisit imprescindible perquè es tanqués l’acord entre DA i L’A. D’aquesta manera, Codina assolirà el ministeri d’Esports, en substitució de Sílvia Riva. De fet, la primera intenció que es va plantejar, arran de la decisió d’Ester Vilarrubla de deixar la política –està actalment coordinant la campanya demòcrata– era que Codina assumís el ministeri d’Educació, opció que va acabar caient.

Per últim, Mònica Bonell, número set de la llista nacional, agafarà el ministeri d’Economia, en relleu del liberal Jordi Gallardo. La pretenció de Bonell era situar-se en una posició més capdavantera de la nacional per així tenir garantida la presència al Consell General des de la sessió constituent, i agafar així el relleu de Carles Enseñat –qui es posiciona com a possible Síndic General– com a presidenta de grup parlamentari, però finalment s’ha apostat perquè Bonell fasi el pas a Govern.

Una altre derivada que cal tenir en compte és el resultat electoral que obtiguin els liberals, perquè una majoria absoluta demòcrata reduiria la necessitat d’acord amb la formació liderada per Josep Maria Cabanes, mentre que un resultat per sota de la majoria podria obligar a cedir algun ministeri a L’A per garantir la investidura d’Espot.

DECISIONS

Territorials

Els moviments responen a la voluntat de donar assegurances als candidats que han acceptat anar a una llista territorials.

Pendents de L'A

Un bon resultat de L’A podria fer variar els plans d’Espot i cedir algun ministeri per garantir-se així la investidura.

Derivades de pactes

Ferré i Codina són derivades de pactes preelectorals. El primer pel pacte amb CC i l’altre per deixar espai a Marc Galabert.

Conxita Marsol, presidència

Helena Mas, salut

Alexandra Codina, cultura i esports

Mònica Bonell, economia

Raúl Ferré, ordenament territorial

tracking