parc immobiliari

El Fons de l'Habitatge està a l'espera de tenir gestora

Les cinc entitats acreditades per l’AFA que se’n podrien fer càrrec encara no han fet una proposta formal

El director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons de l’Habitatge segueix sense gestor. Des de fa temps l’Institut Nacional de l’Habitatge va traslladar a les cinc entitats acreditades per l’AFA una proposta per convertir-se en les societats gestores, però aquestes encara no han traslladat la seva demanda formal per optar a fer aquesta tasca. Una situació que deixa, com a mínim, en escac el fons perquè sense una d’aquestes entitats no es podria posar en marxa, segons expliquen fonts de l’Institut Nacional de l’Habitatge. Tanmateix, les mateixes fonts afirmen que des d’un primer moment les entitats en qüestió s’hi van mostrar interessades, tot i que els terminis s’estan allargant més del previst.

De fet, segons va anunciar el ministre de Finances –ara en funcions–, César Marquina, la intenció de l’executiu era dipositar els 10 milions d’euros que hi ha previstos per al Fons de l’Habitatge abans d’acabar el trimestre, amb l’objectiu de poder iniciar la compra o lloguer dels pisos tan aviat com fos possible. Cal recordar que els diners que es dipositaran en el fons han de servir per a la rehabilitació d’aquests habitatges que adquirirà o llogarà l’executiu perquè, un cop habilitats, siguin reintroduïts en el mercat per a l’arrendament a un preu assequible. Tanmateix, tota l’operativa no es pot iniciar, ja que és la gestora qui ha de fer el tràmit de constitució del fons. Així, la situació jurídica pot provocar endarreriments en la posada en marxa, perquè l’AFA ja ha advertit que sense una d’aquestes entitats com a gestora el fons no es podria tirar endavant.

Consultes dels tres bancs

En aquest sentit, entre les cinc entitats que hi ha disponibles per assumir aquesta gestió hi ha els tres bancs, si bé també hi ha dues Societats Gestores d’Organismes d’Inversió Col·lectiva (SGOIC). Una de les opcions amb les quals es treballava és que les tres entitats financeres clàssiques poguessin assumir la gestió del Fons de l’Habitatge de manera conjunta o bé crear un sistema rotatori que anés alternant la gestió entre aquestes mateixes entitats. Tanmateix, segons fonts de l’Institut de l’Habitatge, els tres bancs han volgut traslladar qüestions tècniques a l’AFA per saber què espera l’organisme revisor de l’entitat que s’acabi encarregant del fons, així com quins requisits i controls acabaria tenint pel que fa a la regulació. Són, doncs, els dubtes tècnics els que podrien estar endarrerint l’oferta formal per part dels bancs per optar a la gestió del fons, una proposta que es veu amb bons ulls des de l’INH, si bé es reconeix que la selecció del gestor serà mitjançant un concurs i mantenint els nivells de transparència i eficiència, per tal que aquest organisme pugui tenir el millor resultat possible quant a combatre la problemàtica de l’habitatge. De fet, des de l’INH es veu molt poc probable que, finalment, cap entitat acabi assumint la gestió del fons i confien que la situació es pugui resoldre en el menor temps possible.

CLAUS

1 Voluntat d’iniciar el fons aquest trimestre

El ministre de Finances en funcions va assegurar que la voluntat de l’executiu era dipositar els 10 milions d’euros en el fons abans d’acabar el trimestre.

2 Cinc entitats opten a ser el gestor del fons

L’AFA va habilitar cinc entitats com a possibles candidats a gestionar el fons de l’habitatge, entre les quals hi ha els tres bancs del país.

3 A l’espera de la resposta de les entitats

Uns dubtes regulatoris estan alentint el procés per escollir un gestor, sense el qual no es poden iniciar els tràmits de constitució del fons de l’habitatge.

LES SOCIETATS GESTORES D'OIC

Una Societat Gestora dels Organismes d’Inversió Col·lectiva (SGOIC) és aquella que, segons l’AFA, té la capacitat de constituir els reglaments d’aquests organismes col·lectius, com podrien ser el fons de l’habitatge. Així, segons l’òrgan regulador, són també els encarregats de fer la gestió de l’actiu, una tasca que inclou les decisions de la inversió i l’exercici, a través del dipositari, dels drets econòmics i polítics inherents als actius. A més, aquesta societat també s’encarrega de tota la tasca administrativa.

tracking