Pugna dels partits pels vots de Terceravia

Les formacions valoren Pintat, però reconeixen que suposa un “gir” a l’escenari electoral

Espot amb Pallarés i la candidatura d'Acció .Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si bé la gran absència de la jornada d’ahir va ser la de terceravia i el seu líder fins a la data, Josep Pintat, la formació laurediana també va ser la més mencionada en les declaracions dels partits en el moment de presentar les llistes nacionals a Govern perquè fossin validades. Els més matiners, com ja va destacar el cap de Govern en funcions, van ser “els joves” de Concòrdia, que poc després de dos quarts de nou del matí van presentar les prop de 200 signatures. Una formació que aspira, amb la sortida de terceravia del tauler de joc, a competir per la territorial laurediana. Així, el líder de la llista nacional, Cerni Escalé, va assegurar ahir que “veig unes eleccions amb escenari totalment obert, com a plantejament global”. Escalé va defensar que “l’objectiu és mantenir la coherència i participar d’una forma constructiva en el debat públic; som aquí per construir i aportar propostes per regenerar la política andorrana”, va sentenciar.

Els segons a arribar a la tercera planta de l’edifici administratiu de Govern van ser Ladislau Baró i l’actual ministre en funcions de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ambdós presentadors de la llista nacional de Demòcrates i Ciutadans Compromesos. L’expresident del grup parlamentari demòcrata va ser el primer, a preguntes de la premsa, a fer referència directa a l’absència de terceravia, i va reconèixer que “és una constatació objectiva que és un fet d’un impacte dins de l’elecció i de la dinàmica de partits; veurem quin és l’abast que acabarà tenint”. També en va fer referència directa el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, que va posar en valor la figura de Josep Pintat, de qui va destacar la seva “lleialtat i discreció”. “Estava convençut que com a mínim farien llista territorial a Sant Julià, on tenen una força innegable, i una llista nacional”, va asseverar el líder taronja, que també va aprofitar per destacar “la coherència dels pactes que hem assolit”, al mateix temps que va criticar que “hi ha altres pactes on aquesta confluència ideològica i programàtica és dubtosa i sembla que van en contra d’algú”, amb relació al pacte PS-SDP. En aquest sentit, el candidat de la coalició d’esquerres, Pere López –que va assegurar que “pensem que som davant una oportunitat històrica per fer un canvi dins del rumb de les polítiques que s’estan duent a terme”–, també va destacar que “a Sant Julià de Lòria les coses canvien de manera significativa”. A més, el socialdemòcrata va aprofitar per carregar contra Espot, perquè “hem estat a l’oposició amb ells [terceravia] i hem viscut el model per part de DA i de les seves maneres de fer amb l’oposició”.

El que va “obrir la porta” als votants de terceravia va ser el líder de Liberals, Josep Maria Cabanes. “No crec que l’absència de terceravia beneficiï ningú; l’elector és lliure de votar per qui cregui, però nosaltres com sempre tenim les portes obertes a tothom que pensi com nosaltres”, va asseverar Cabanes. També ho va veure com una bona notícia la ministra en funcions d’Afers Socials i candidata a la nacional per Acció, Judith Pallarés, que va apuntar que “sorprèn que una agrupació amb tanta trajectòria hagi pres aquesta decisió; des de la part de la competitivitat política hi ha una llista menys i això potser ens facilita una mica l’objectiu d’aconseguir grup parlamentari” –un objectiu que esperen assolir si calgués amb l’ajut de DA, amb la cessió d’un conseller “per cortesia parlamentària–. Per la seva banda, des d’Andorra Endavant, el membre de l’executiva Marcos Monteagudo va afirmar que “per a nosaltres és una molt bona notícia”. A més, Carine Montaner va afirmar que “estem il·lusionats amb el projecte i esperem molt bons resultats”.

HISTÒRICS PER ENTREGAR ELS AVALS

A més dels periodistes que van acampar a les portes del despatx del cap de Govern, ahir també van aparèixer històrics de la política del país per presentar els avals de diversos partits. Així, l’encarregat de portar les signatures de DA va ser Ladislau Baró, mentre que en el cas de Liberals hi va ser present Esteve Dolsa –a més del ministre en funcions Jordi Gallardo–. L’excap de Govern Jaume Bartumeu va entregar els avals de la nacional de PS-SDP i el ja exconseller –que no tornarà al Consell– Ferran Costa va portar les d’Acció.

Carine Montaner a l'edifici de Govern

Dolsa, Cabanes i Gallardo presentant els avals.

tracking