salut

L'acord amb Espanya millora la gestió d'urgències sanitàries

Diputats del PSC i de Junts demanen que els alturgellencs puguin utilitzar el Nostra Senyora de Meritxell com a hospital de referència

El ministre Font i la ministra Daria en la signatura de l'acord.Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut en funcions, Albert Font, va signar ahir a Madrid un protocol d’entesa de cooperació sanitària amb l’homòloga espanyola, Carolina Darias, segons va informar l’executiu en un comunicat. En aquest sentit, el protocol recull la voluntat d’intercanviar experiències en àrees específiques com, per exemple, la gestió d’emergències i medicina de catàstrofes a la zona fronterera comuna. Així, es tracta del pas previ que faltava perquè la Generalitat, que és la que té les competències en matèria de salut a Catalunya, pugui aplicar i desenvolupar el conveni en benefici dels veïns de banda i banda de la frontera.

En aquest sentit, els grups parlamentaris de Junts i del PSC van demanar ahir la implicació del govern espanyol i que “doti de recursos” els pacients de l’Alt Urgell perquè puguin utilitzar l’hospital andorrà com a “centre de referència” en matèria d’algunes especialitats. Mentrestant, la Generalitat continua apostant perquè el centre de referència per als veïns alturgellencs sigui l’Arnau de Vilanova, a Lleida.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va assegurar fa unes setmanes a la Seu que desplegar el conveni en matèria de salut amb Andorra “no és una prioritat”. Ahir, a preguntes del diputat del PSC Òscar Ordeig, va insistir que la millora de l’assistència sanitària per a aquests veïns passa per la construcció del nou hospital, per la millora dels mecanismes de gestió a través de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris i va recordar que el centre de referència continua sent l’Arnau de Vilanova. El diputat de Junts Jordi Fàbrega va instar la Generalitat a “desplegar l’acord en benefici de tots els veïns de l’Alt Urgell” i va demanar que “l’acord rubricat a Madrid no quedi en un calaix guardat i sigui una realitat, perquè ara ja no hi ha excusa”. Així, demanen que els veïns de la Seu puguin fer servir l’UCI d’Andorra i especialitats com les de dermatologia o neurologia.

El protocol signat ahir a Madrid també inclou la col·laboració en matèria d’assistència sanitària i gestió compartida de recursos; cooperació en la formació i recerca; desenvolupament de la innovació tecnològica; col·laboració en especialitats assistencials; accés a medicaments, i cooperació en matèria de donació i trasplantaments d’òrgans i teixits, entre altres. Segons l’executiu andorrà, l’objectiu és aprofitar les condicions favorables per intensificar les activitats bilaterals, especialment per al desenvolupament de la cooperació i l’assistència tècnica, la planificació i la gestió dels serveis en matèria sanitària.

L'ACORD

Millores amb Espanya

L’acord amb el govern espanyol vol potenciar les relacions bilaterals entre els dos països en matèria sanitària i en casos de catàstrofes frontereres.

Generalitat

El govern català segueix apostant perquè els ciutadans de la Seu d’Urgell utilitzin l’hospital Arnau de Vilanova, a Lleida, com a centre de referència.

Petició a Catalunya

Diversos diputats del Parlament català van reclamar que els alturgellencs puguin fer servir el Nostra Senyora de Meritxell com a centre de referència.

tracking