compra d'un pis

El Govern ultima una ajuda per al 20% que cal per tenir una hipoteca

El Govern prepara a correcuita aquesta mesura, dirigida bàsicament als joves

El saló d'un pis en venda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern intentarà donar un cop d’efecte mitjançant una nova mesura que afecta l’habitatge, un dels punts dels quals s’ha parlat més al llarg d’aquesta la legislatura tot i les nombroses accions que s’han posar en marxa per pal·liar les dificultats de joves i famílies amb pocs ingressos per accedir a un habitatge a preu raonable.

La decisió més impactant ha estat la congelació dels lloguers per evitar increments desorbitats i aturar una línia ascendent que semblava que no tenia atur. L’executiu té la intenció, malgrat que aquesta setmana el calendari electoral començarà a moure’s, d’aprovar una reglament que faciliti a joves i famílies l’obtenció d’una hipoteca bancària. A la dificultat del preu del diner promogut pel Banc Central Europeu s’hi afegeix que cal aportar de recursos propis un 20% del valor del pis, i la resta es cobreix amb la hipoteca bancària.

Fonts properes a l’executiu han explicat que la voluntat és ajudar amb l’aval públic a disposar d’aquest 20%. En un primer moment s’havia valorat una altra alternativa, que consistia a negociar crèdits a interessos baixos, però aquesta possibilitat ha estat descartada i finalment s’opta per aquesta segona mesura, encara que s’està estudiant de quina manera es pot fer per garantir que el Govern no perdrà en aquestes operacions i, també es recalca, que no serà un préstec a interès zero, perquè l’executiu no té intenció que aquesta iniciativa li costi molts diners.

Bàsicament, s’està preparant una línia de crèdit per als joves –podria arribar fins als 35 anys entenent que abans és difícil comprar-se un pis– i s’ajudaria en el 20% que els bancs no deixen –financen com a molt el 80% en la majoria de casos–. La idea és que aquest 20% estigui avalat pel Govern amb algun sistema compensatori, però en cap cas assumir els impagaments. No hi ha temps per donar-hi moltes voltes tenint en compte que el cap de Govern, Xavier Espot, vol fe efectiva la dissolució del Consell General demà. No està descartat de tot que la iniciativa beneficiï també famílies que no disposen de recursos, però és segur que per accedir-hi les condicions seran més exigents que les ajudes actuals a l’habitatge com, per exemple, tenir un mínim d’anys –per estipular– de residència a Andorra. La partida corresponent ja està assignada.

tracking