La falta d'abocadors ajorna i atura obres

La construcció avisa que trobar-se l’hivern que ve en una situació similar seria insostenible

L'abocador de Beixalís quan encara estava operatiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ni abocador alternatiu ni centres de transferència. Malgrat les reiterades crides del sector de la construcció a les administracions perquè possessin a l’abast instal·lacions per al dipòsit de les terres de les obres, la situació a hores d’ara és la mateixa que el dia que es va tancar l’abocador del Maià perquè la meteorologia ja no hi permetia l’accés. No hi ha alternatives i ja pràcticament no se n’esperen abans que arribi la primavera i es pugui reobrir l’abocador encampadà. Però el sector ja adverteix que aguantar un segon període d’aturada com el que viu ara seria insostenible. I insten els comuns a posar sobre la taula solucions.

L’Associació de contractistes d’obra (Acoda) no quantifica l’impacte en números però assegura que és important i que està afectant obres que no han pogut arrencar, d’altres que s’han hagut de paralitzar, i que hi ha un tercer cas en què les empreses poden dipositar de manera temporal allò que extreuen en el terreny on s’estan fent els treballs, però essencialment es tracta de treballs d’ubanització, que compten amb parcel·les més grans. Sobre el primer cas, les obres que no han arrencat, des de la patronal de la construcció recorden els perjudicis fruit del retard i que afecten el propietari, el promotor i el client final. La falta d’un dipòsit de terres també ha deixat a mitges alguns treballs perquè només tenen alternativa, apunten des de l’Acoda, obres radicades a la Massana que encara poden fer ús de l’abocador de Beixalís, la clausura del qual va ser el detonant de l’actual crisi. “El que diem és que aquesta situació no es pot repetir més”, clamen des del sector. “Maquinària, xofers... No ens podem permetre tenir-los parats”, argumenten, tot i que asseguren que els llocs de treball es mantenen.

Ara per ara el projecte més ferm és l’ampliació de l’abocador de la Rabassa a Sant Julià però el cònsol major, Josep Majoral, va assegurar que en cas cas esdevindrà un dipòsit nacional, que tots els comuns han de cercar alternatives. De fet, el sector aposta perquè hi hagi més d’un dipòsit, distribuïts arreu del territori per minimitzar costos i l’impacte de la mobilitat dels camions. Els centres de transferència que cerquen algunes corporacions és una alternativa que no convenç perquè implica duplicar el moviment de les terres.

CLAUS

1 S’anuncia la clausura de beixalís

El febrer de l’any passat el comú de la Massana anuncia el tancament de l’abocador de Beixalís a la tardor. El sector reclama alternatives.

2 Centres de transferència sense resultats

El Govern proposa una alternativa, centres de transferència de terres, que serien abocadors temporals. Però el concurs queda desert.

3 Tanca el Maià i no hi ha alternatives

Beixalís tanca a la tardor com s’havia anunciat i el Maià amb les primeres nevades, com és habitual. Clausures que arriben sense cap alternativa.

tracking