increment salarial

Els sous entre 1.400 i 1.420 són efectats per un error en la fórmula

La dècima de més de l’IPC distorciona el càlcul i els fa perdre uns 25 euros l’any

Un treballador del sector de la neteja.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fórmula matemàtica per calcular l’increment salarial obligatori en el sector privat conté un error que afecta les persones que es troben en el primer tram salarial immediatament posterior a l’inicial. És a dir, a tots aquells treballadors que cobren entre 1.400,01 i 1.420 euros aproximadament. Cal recordar que en el cas de les persones que cobren el salari mínim i fins als 1.400 euros mensuals, l’increment que s’aplica és del total de l’IPC, és a dir, del 7,1%, i és a partir d’aquest xifra que s’aplica la fórmula matemàtica que genera una corba decendent fins als 4.000 euros mensuals. Un “error humà”, però, ha generat una disfunció de la fórmula que afecta aquest primer tram de la corba descendent.

El problema sorgeix quan es tanca l’IPC de l’any passat i en comptes de ser d’un 7% com s’havia previst inicialment és d’una dècima més. Aleshores, un secretari de sindicatura avisa els consellers que farà la modificació al text per actualitzar-lo i que així aquells que estan en el tram d’entre 1.200 i 1.400 tinguin un increment salarial del 7,1%. El problema és, però, que aquest canvi, que els parlamentaris consideren “un error humà”, provoca que quedi un “buit” en la fórmula matemàtica d’aquest 0,1% que ara s’ha modificat. A efectes pràctics, afecta els treballadors que es troben en el tram immediatament després dels 1.400 euros mensuals i en total representa una pèrdua d’uns 25 euros l’any.

La llei ja està aprovada i el període de sessions del Consell General s’ha acabat, per la qual cosa ja no es pot modificar el text legislatiu. Amb tot, els consellers generals consideren que l’afectació de l’error és mínima i que es tracta d’una llei transitòria que l’any vinent ja no serà d’aplicació, per la qual cosa entenen que no és necessari canviar-la.

En aquest mateix sentit, els parlamentaris recorden que amb la fórmula de trams que inicialment havia proposat el Govern –i que després va ser modificada en el tràmit parlamentari al Consell General– proporcionava un increment salarial inferior al que finalment s’ha aprovat, fins i tot en el cas d’aquest tram que s’ha vist afectat per l’error.

MODIFICACIONS

Proposta per trams

El Govern va proposar inicialment un increment salarial per trams, en els quals s’anava rebaixant un 0,5% cada 200 euros fins als 4.000 euros.

Canvis al Consell

En el tràmit parlamentari, es proposa fer-ho a través d’una fórmula matemàtica perquè es detecta que la proposta inicial genera problemes salarials en alguns organigrames empresarials.

IPC superior

Finalment, l’IPC acaba sent d’un 7,1% i quan això es modifica genera un buit en el primer tram de la corba que genera la fórmula matemàtica.

tracking