L'IPC del gener segueix la tendència alcista i s'enfila al 7,4%

L’indicador avançat del primer mes del 2023 va situar la inflació al 7,4%

Una dona passant per davant de l'aparador d'una botiga.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La inflació torna a anar a l’alça el mes de gener. Així ho va confirmar ahir l’indicador avançat publicat pel departament d’Estadística, que va remarcar que l’índex de preus de consum (IPC) es va situar el primer mes del 2023 en un 7,4% interanual. Una situació que va trencar la dinàmica lleugerament baixista dels darrers mesos del 2022 i que fa que s’incrementi en tres dècimes percentuals l’IPC respecte a la inflació del desembre de l’any passat. Cal recordar que el gener del 2022 la inflació interanual se situava al 3,6% i, arran de la situació post­pandèmica i l’esclat de la guerra a Ucraïna, els preus es van disparar. En aquest sentit, l’economista Vladimir Fernández, soci de Crowe, va apuntar que “la inflació es mantindrà elevada durant els dos propers anys”, si bé va explicar que arran de la implementació de mesures com la pujada dels tipus d’interès els preus es moderaran al llarg del 2023, fins que s’assoleixi un IPC de prop del 4% a final d’any.

Segons Estadística, l’augment de la inflació estaria causat pel comportament dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, i en menor grau pels preus de la roba i el calçat, que haurien disminuït menys que el mateix mes de l’any passat, segons va detallar l’informe. De fet, l’economista apunta que l’única manera per aturar l’escalada de preus és “un refredament de l’economia”, és a dir, un menor consum, perquè així l’oferta i la demanda es tornin a reequilibrar i els preus es puguin moderar. Tanmateix, Fernández va destacar que el bon ritme de l’economia andorrana permetrà que aquesta rebaixa –que arribarà provocada per l’increment dels tipus d’interès, que ja se situen en el 3%– no impliqui una recessió. “És una qüestió de temps, la inflació no es redueix ara però aquestes pujades dels tipus del BCE implicaran una baixada de la inflació a la força”, va destacar Fernández. Pel que fa als països veïns, l’IPC es va mantenir durant el mes de gener per sota de l’andorrà, concretament en el 5,8% a Espanya i en el 6% a França.

EL PS VEU "INJUSTIFICABLE" QUE NO S'APLIQUIN MESURES PER FRENAR LA INFLACIÓ

El Partit Socialdemòcrata va carregar ahir contra l’executiu en considerar “incomprensible” i “injustificable” que el Govern no prengui cap mesura per intentar contenir la inflació, després que l’IPC avançat publicat per Estadística situés les dades interanuals del gener al 7,4%. El president socialdemòcrata, Pere López, va manifestar en nota de premsa que aquesta és una mostra de la “manca de coneixement” del Govern en termes econòmics, i va defensar que no s’han aplicat mesures per intentar frenar l’escalada de preus. “Des de l’inici de la crisi de preus i la posterior invasió de Rússia a Ucraïna l’executiu s’ha negat a prendre mesures per intentar contenir i rebaixar la inflació”, va remarcar López. Amb tot, el PS va afegir que la “inacció” de l’executiu implica un perjudici per als salaris, els estalvis i la comunitat empresarial, i assegura que no hi ha hagut “ni la més mínima sensibilitat” de Govern per demostrar que comprèn quin és el problema.

tracking