eleccions generals

Demòcrates i Liberals trenquen la negociació

El rebuig dels demòcrates al candidat proposat pels liberals a la parròquia, Sergi Alís, és el detonant
de la fi de les negociacions

El candidat a la reelecció, Xavier Espot, i el candidat liberal, Josep Maria Cabanes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi haurà pacte entre DA i L’A. Els dos partits donen per acabades les converses després de ser incapaços de trobar una entesa, especialment a la parròquia d’Encamp. El motiu principal és el rebuig dels demòcrates del candidat liberal encampadà, Sergi Alís. Des de l’inici els de Xavier Espot no veien amb bons ulls la proposta, no tan sols per la persona, que també, sinó perquè tampoc entenien per què havien de pactar en un territori en què consideren que els liberals no sumen. El pacte que s’havia posat sobre la taula era que Alís acompanyés Jordi Torres i Maria Martisella com a primer suplent. Els demòcrates tenen la intenció de posar Torres com a ministre en cas de guanyar, de manera que Alís entraria com a conseller general. Per als taronges, això representava “regalar” un conseller.

Per la seva banda, els liberals s’han mantingut ferms en la seva proposta i això ha provocat que no hi hagués manera de trobar una entesa. Tampoc han ajudat les exigències dels liberals a les altres parròquies, on volien ser presents malgrat no tenir pràcticament afiliats. Tot plegat ha provocat que a hores d’ara les negociacions es donin per tancades i de moment res fa pensar que es puguin reconduir. Concorreran, per tant, en solitari tant a la nacional com a les territorials, sempre que no hi hagi, de nou, un intent d’apropament amb el partit de Josep Pintat.

Ara, els liberals treballen per fer candidatures en solitari. Tenen la intenció de presentar-se a la capital, malgrat que el nom de Jordi Cerqueda no és clar pels dubtes que ell mateix ha manifestat. A Andorra la Vella era precisament on els demòcrates tenien més interès en el pacte, per tal de fer front a l’acord entre el PS i SDP. També a Escaldes i a Canillo els liberals estan interessats a fer llista, en aquest últim territori encapçalada per Jaume Bonell. A Encamp és probable que finalment, després de tot, no acabin presentant-ne. Sigui com sigui, els militants liberals decidiran els candidats el dia 12, en un congrés extraordinari.

Dissolució del Consell

El cap de Govern, Xavier Espot, té la intenció de dissoldre el Consell General a final de la setmana vinent, segons diverses fonts. El líder de l’executiu vol aprofitar el darrer consell de ministres per aprovar algun text, de manera que la dissolució no serà, com a mínim, fins aquell dia, i algunes fonts apunten que serà o dijous o divendres, fet que situaria el tancament de llistes entre el 20 i el 21 de febrer.

NEGOCIACIÓ

Converses

DA i L’A s’estaven reunint amb la voluntat de tancar un pacte a les llistes territorials. DA volia l’acord a la capital per fer front al pacte entre el PS i SDP, mentre que L’A volia una entesa global amb presència també a altres parròquies.

El detonant

La principal desavinença s’ha produït amb el candidat liberal a Encamp, Sergi Alís. Els demòcrates el rebutgen, mentre que els liberals insistien que fos ell. Finalment, les desavinences han sigut insalvables i els dos partits concorreran a les territorials en solitari.

ACCIÓ FARÀ LLISTA EN SOLITARI A LA NACIONAL I A LA MASSANA, I AMB DA A ESCALDES

El partit de Judith Pallarés, Acció, es presentarà en solitari a la llista nacional i tindrà presència territorial a la Massana, parròquia de la candidata a cap de Govern, i a Escaldes. En el primer cas ho faran en solitari i conscients que no tenen opcions però des del partit es considerava important ser presents a la parròquia de la líder de la formació, on també tenen representació dins del comú. Els noms encara no han transcendit, tot i que una de les possibilitats pot ser Jael Pozo. En tot cas, el que no es vol és comptar amb les persones que ara estan dins del comú. Es descarta, per tant, que hi vagin Guillem Forné o Josep Fusté. En el cas d’Escaldes, la nova formació anirà de la mà de DA i el candidat serà Marc Magallón, que ja va guanyar la territorial de les eleccions passades aleshores acompanyat de Rosa Gili. No se sap encara de qui anirà acompanyat, tot i que un nom dels que sonen és Trini Marín. No està encara, però, tancat. Tampoc han transcendit encara els noms de la nacional. Més enllà de la cap de llista, s’apunta que Ferran Costa anirà de número dos.

tracking