x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
ESTAN A FAVOR DE LES MILLORES ALS EMPLEATS DEL CONSELL GENERAL

Malestar sindical pel “greuge comparatiu” entre funcionaris

Quantifiquen en tres milions anuals el cost públic per a les 500 prejubilacions possibles en lloc dels 300.000 euros que va dir Marín
Reunió entre la plataforma sindical i ministres.

Reunió entre la plataforma sindical i ministres.

Reunió entre la plataforma sindical i ministres.

Actualitzada 02/02/2023 a les 12:03
Els sindicats estan analitzant minuciosament les noves condicions d’accés a les jubilacions i prejubilacions dels funcionaris que s’han incorporat en el pressupost aprovat dimarts. Fonts sindicals van denunciar ahir que no es pot titllar “de descontentament generalitzat”, però sí que s’estan fomentant “desigualtats entre els cossos de treballadors de l’administració pública”.

En aquest sentit, van explicar que divendres se’ls va convocar d’urgència a una reunió amb els ministres Trini Marín –Funció Pública–, Sílvia Calvó –Medi Ambient– i Finances –Cesar Marquina–, perquè s’havia aprovat una esmena erròniament i s’havia de corregir d’urgència, concretament un “oblit” que deixava sense increment el complement específic dels cossos especials. L’esmena va ser retocada i el projecte de llei aprovat.

Les veus sindicals entenen que hi ha una campanya distorsionada del Govern per “vendre els canvis en les jubilacions”. Les fonts també es van referir als 500 funcionaris amb dret a prejubilar-se cinc anys abans de l’edat de retir obligatori (65 anys a l’administració general, 60 anys als cossos especials) i cobrant a càrrec del Govern el 60% del darrer salari brut percebut. Marín va quantificar en 300.000 euros l’any l’aportació pública. “És una quantitat ridícula, tenint en compte que els salaris es mouen entre els 1.500 i els 2.000 euros mensuals, la prejubilació als seixanta anys vol dir que gairebé tot va a càrrec del Govern, i per tant s’ha de pensar en tres milions l’any”, diuen les mateixes fonts.

Tampoc hi ha suport al fet que persones que no han contribuït al pla de pensions de la funció pública es puguin prejubilar amb les mateixes condicions que “qui fa anys que està contribuint, gràcies a una carència per a qui es pot jubilar ara”. Es tracta d’un fons al que s’aporta el 3% de sou.

Els sindicats calculen que hi ha uns 1.000 funcionaris que poden jubilar-se. I afirmen que tantes casuístiques “fan mal als ulls”.

L’Estatut dels treballadors del Consell General –aprovat per tots els grups– agrada per les millores als companys, però el Sipaag va criticar ahir que es facin aquests greuges comparatius: “No entenem que no es tracti igual el cos educatiu, general i cossos especials.” En una disposició addicional es fixa que “ els funcionaris del Consell General que prestaven servei amb anterioritat a la data d’entrada en vigor d’aquest estatut, que ho continuïn fent fins a la data de la jubilació obligatòria i que puguin acreditar un mínim de 15 anys d’antiguitat al servei, tenen dret a percebre del Consell General una prestació de jubilació calculada d’acord amb el Reglament de la pensió de jubilació, del 29 de juliol de 1981”. El Sipaag no entén que uns necessitin 15 anys de servei i uns altres 30 anys. “Ens volen dividir i enfrontar-nos”, van afirmar.
Etiquetes
Veure’n més
35
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts