la demanda es va interposar el 2019

La Batllia arxiva la querella contra Martí, Cinca i Saboya

La batllia arxiva la querella de Cierco contra els excàrrecs de Govern i els responsables de l’AREB i l’INAF per prevaricacióS

Higini Cierco a l'interior de l'antic edifici de la Batllia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha decidit inadmetre la querella criminal per prevaricació presentada per Higini Cierco el 2019 contra l’excap de Govern, Toni Martí, i els exministres Gilbert Saboya i Jordi Cinca, i arxiva les actuacions obertes per investigar la causa. La demanda també acusava l’exdirectora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, l’expresident de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, i el seu exdirector, Òscar Gelabert.

L’exministre de Finances i l’exresponsable de la cartera d’Afers Exteriors van apuntar ahir que es tracta d’una decisió judicial i que, per tant, no tenen gaire a dir, però van valorar satisfactòriament la resolució. Per la seva banda, Saboya va afegir que “estava tranquil perquè quan saps com es van fer les coses saps que no hi havia fonament per la querella”. Tot i així, es va mostrar satisfet perquè ja hi hagi una resolució judicial. “Sempre s’ha de deixar treballar la justícia”, va remarcar. En la mateixa línia es va expressar el seu excompany de Govern, Jordi Cinca, que va afegir que “crec que l’auto és prou contundent quan exposa per què no es pot admetre una querella sobre fets que en diverses sentències dels darrers 5 anys ja han declarat ajustades a dret”.

LA QUERELLA

L’exmàxim accionista de BPA assegurava en la querella del 30 de juny del 2020 que l’ara excap de Govern, els seus dos ministres i els responsables de l’INAF i l’AREB “haurien adoptat decisions arbitràries i injustes en el procés d’intervenció l’any 2015”. La representació de Cierco al·legava que BPA “sempre havia respectat la normativa que li era d’aplicació, així com els comunicats emesos per la UIFAND i les indicacions de l'INAF”, posant com exemple el “cas dels veneçolans” i el “cas Pujol-operació Catalunya”. I s’assegurava que els membres del Govern del 2015 i dels organismes financers “haurien interessat la intervenció de BPA en part per satisfer les autoritats espanyoles en l’afer de Catalunya, i en l’altra part per acontentar les autoritats nord-americanes”.

L’escrit de l'acusació indicava que l'elaboració del projecte de llei que permetia la creació de l’AREB i les posterior esmenes “s'haurien executat en un temps molt curt, considerant el querellant que el projecte existia abans de la nota del FinCEN”. I afegia que els denunciats “ja sabien el contingut de la nota i no haurien fet res per evitar-la”.

La batlle afirma en l’aute de resolució que de les diligències efectuades “se’n desprèn que no existeix cap element que permeti la incoació d’un sumari contra els querellats”. I recorda que totes les accions denunciades per Cierco han estat objecte d’un procediment contenciós administratiu, “i d’aquests n’ha ressortit que els actes han estat declarats conforme a dret i als fins que legitimen l'activitat administrativa” per les decisions que van prendre el 2015. La batlle assenyala que les actuacions han estat avalades per la sala administrativa del Tribunal Superior i argumenta que d’aquelles actuacions “es fa impossible evidenciar cap indici de criminalitat” per la resolució del Superior que determina que “són ajustades a dret”. En concret, se citen fins a quatre resolucions que, a parer de la batlle, porten a “inadmetre sobre el fons la querella i decretar el subsegüent arxiu de les diligències prèvies”.

Totes les defenses dels querellats havien demanat l’arxivament de les diligències per la causa al·legant que els seus representats no havien comès el delicte de prevaricació motiu de la querella. La batlle de la secció d’instrucció especialitzada desestima, però, la petició d’alguns dels denunciats de condemnar Cierco al pagament de les costes derivades de la causa. La representació de Martí, Cinca i Saboya afirmava el juny del 2022 que el querellant havia d'assumir les costes “per temeritat i mala fe”. L’arxivament de la causa es pot recórrer al Tribunal de Corts.

QUERELLA

1. Arxivada la querella d’Higini Cierco

La Batllia arxiva la querella interposada per Higini Cierco el 2019 contra els excàrrecs de Govern i els exresponsables de l’AREB i l’INAF per prevaricació.

2. Els acusaven de decisions arbitràries

El querellant afirmava que els querellats “haurien adoptat decisions arbitràries i injustes en el procés d’intervenció l’any 2015”.

3. Accions que són conforme a dret

La batlle argumenta que els fets denunciats ja han estat declarats conforme a dret en altres resolucions judicials i decreta la inadmissió de la querella. Desestima, però, la petició de condemnar Cierco a pagar les costes derivades de la causa.

4. Satisfacció dels exministres Cinca i Saboya

L’exministre de Finances, Jordi Cinca, i l’exresponsable de la cartera d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van valorar ahir satisfactòriament la resolució judicial.

tracking