x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Eleccions generals

Pacte d'esquerres per batre DA

El PS i Progressistes arriben a un preacord per fer llistes conjuntes a la circumscripció nacional i a les parròquies
La celebració del congrés socialdemòcrata, ahir.

La celebració del congrés socialdemòcrata, ahir.

La celebració del congrés socialdemòcrata, ahir.

PS
Fotomuntatge amb Jaume Bartumeu, de SDP, i Pere López, del PS.

Fotomuntatge amb Jaume Bartumeu, de SDP, i Pere López, del PS.

Fotomuntatge amb Jaume Bartumeu, de SDP, i Pere López, del PS.

Fernando Galindo
Actualitzada 26/01/2023 a les 18:16
El PS i Progressistes van començar a pensar en una alternativa a Demòcrates abans de l’estiu, conscients que les eleccions es convocaran més aviat tard. Aquests primers contactes informals entre dues formacions que encara arrossegaven les ferides històriques, que van deixar el PS molt tocat i SDP fora del Consell General, han superat els esculls –no fàcilment– i ahir a la nit els militants de les dues formacions socialdemòcrates van donar llum verd a les executives al preacord al qual s’ha arribat per fer llistes conjuntes, tant a la nacional com a les parròquies on hi ha una bossa de votants important de centreesquerra.

La votació d’ahir, històrica per les reticències de molt militants que no obliden la ruptura, deixa els dirigents de la formació taronja amb preocupació, sobretot a Andorra la Vella, on són conscients de la força que tenen junts els partits que lideren Pere López i Jaume Bartumeu. SDP no vol llocs testimonials, sinó posicions que li permetin tenir veu al Consell General. Fonts de l’entorn de Progressistes van descartar ahir que l’excap de Govern d’aquell PS que va governar dos anys s’incorpori a la llista nacional i molt menys a una de parroquial.

Després del suport dels militants, les dues formacions han de submergir-se en una àrdua tasca de treballar a les parròquies, que com sempre són la clau per aconseguir un bon resultat o la majoria parlamentària. El PS i Progressistes descarten gairebé la presència a Canillo i a la Massana, conscients que cap de les dues formacions té un pes important en aquestes dues circumscripcions.

A banda de la capital, hi ha moltes expectatives a Encamp, on es mantenen converses amb Agrupament Encampadà –amb qui Progressistes va pactar a les darreres eleccions comunals–, i els socialdemòcrates de López tenen contactes permanents amb Enric Dolsa a Ordino.

Els dos grups d’esquerra comparteixen la crítica al Govern per les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Des de DA no s’havia amagat que es veia amb bons ulls repetir el pacte del comú de la capital amb Liberals i SDP. Així ho van manifestar dirigents rellevants com la mateixa cònsol, Conxita Marsol –que ha estat qui va posicionar-se més clarament per SDP–, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. En alguns dels dinars per abordar aquesta hipotètica aliança també va participar el cap de Govern, Xavier Esport, en un mostra que, malgrat ser una força extraparlamentària, Progressistes té una bossa de vots importants a Andorra la Vella que poden permetre el triomf.

Escaldes és tot un interrogant. Concòrdia diu que farà llista, però s’ha de veure i, si és així, l’excap de Govern Toni Martí i la cònsol, Rosa Gili, estaran al punt de mira pels moviment que facin. PS+Progressistes també tindrà els seus candidats i a Demòcrates li agradaria un tàndem amb Acció, però hi ha la incertesa si és factible aquest còctel amb L’A a la capital i Acció a Escaldes, mentre que a Encamp els demòcrates ja han anunciat que aniran sols.

El PS va informar en un comunicat que al congrés es van presentar els nous estatuts del partit, “que tenen com a objectiu fer un PS més obert, que incorpori les propostes de la ciutadania”.

CLAUS

1. El PS neix el 2000 amb militants de nova democràcia
El Partit Socialdemòcrata va néixer l’estiu de l’any 2000 bàsicament amb persones que provenien de Nova Democràcia, amb Bartumeu de líder.

2. Victòria a les urnes el 2009 de l’esquerra
A les eleccions generals del 2009, amb 14 consellers –sense majoria absoluta–, el PS va governar, però dos anys més tard va avançar els comicis.

3. El 2011 una nova DA dona la gran sorpresa
Les eleccions del 2011 van donar una contundent victòria a una nova DA comandada per Toni Martí, avalat per la seva gestió al comú d’Escaldes.

4. Ruptura del PS i SDP acaba fora del parlament
De governar a sis consellers, el PS va patir una dolorosa ruptura el 2013 i va sorgir SDP, que el 2019 es va quedar sense representació al Consell General.
 
Etiquetes
Veure’n més
70
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts