Els uniformats volen la prejubilació amb 25 anys treballats

Els sindicats reclamen que es flexibilitzin per als cossos especials els requisits fixats a la disposició addicional desena del pressupost

Agents de policia de servei.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els cossos uniformats que es jubilen als 60 anys podran acollir-se al retir anticipat als 55, percebent el 60% del darrer salari, si han acumulat 30 anys de servei i tenen la plaça abans de l’1 de juny del 2015. Per a la plataforma sindical aquest requisit, que es fixa a través de la disposició addicional desena del projecte de llei de pressupost per al 2023, és difícil de complir i reclama que en el cas dels cossos especials el termini d’anys treballats necessari es rebaixi a 25. Així ho va traslladar ahir al Govern per tal d’intentar la modificació de la disposició addicional abans no es voti el pressupost a final de mes. Però la demanda no tindrà recorregut per l’oposició de l’executiu i la majoria, que consideren que és un termini prou realista perquè implica haver accedit a la plaça amb 25 anys.

Cal recordar que la citada disposició addicional desena implica un canvi substancial de la Llei del pla de pensions de la funció pública, que eliminava les prejubilacions. Un cop s’aprovi, permetrà que aquells funcionaris que havien consolidat el lloc de treball abans de l’1 de juny del 2015 puguin prejubilar-se cinc anys abans de l’edat de retir obligatori si és que acumulen 30 anys de servei a l’administració general. Una modificació que retorna l’opció de les jubilacions voluntàries anticipades perduda a l’administració general, però només per a aquells funcionaris que van obtenir la plaça fixa abans de l’entrada en vigor de la reforma del sistema, a mitjan 2015. Una prejubilació que, a més, se’ls garanteix que és del 60% del darrer salari brut percebut en el moment d’iniciar la jubilació voluntària.

Els sindicats van posar de manifest la dificultat que implica el requisit dels 30 anys en el cas dels funcionaris que tenen la jubilació obligatòria als 60 i, per tant, es prejubilaran als 55. Van argumentar que “es veuen obligats a jubilar-se cinc anys abans que la resta dels treballadors i el temps màxim de servei que han establert les anteriors normatives que ho regulaven era de 25 anys”. Però la demanda no s’ha acceptat com tampoc, segons les fonts consultades, d’altres de màxims que s’havien formulat com ara que la prejubilació s’estengui a tot el funcionariat i no tan sols a aquells que van obtenir la plaça abans que entrés en vigor la reforma promoguda pel primer Govern demòcrata. També van reivindicar que la prestació sigui del 70% del darrer salari, que és una altra de les condicions de la jubilació que es van perdre amb la modificació del sistema el 2015.

Conceptes salarials

En el comunicat que van difondre ahir els sindicats posen de manifest que també han reclamat que a la disposició addicional s’introdueixin conceptes salarials que s’han de tenir en compte per al càlcul de la prejubilació en la citada disposició. En concret, a l’apartat 2 s’indica que la prestació és “d’un import igual al 60% del darrer salari brut percebut en el moment d’iniciar-se el període de jubilació voluntària, i es prenen com a base de càlcul els conceptes salarials de sou base, complement de carrera, complement d’antiguitat, complement personal d’antiguitat i complement d’absorció”. La plataforma indica que falten “conceptes que perceben els cossos especials i el personal de l’administració de jus­tícia”.

tracking