societat que comercialitza formatges

Tributs expedienta una empresa de Jover per l'IS

El Departament de Tributs detecta que l’empresa comercial no ha fet el procediment corresponent

La seu del Departament de Tributs.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Tributs ha obert un expedient a l’empresa que pertany al ministre de Finances, Eric Jover, per no haver fet la declaració de l’Impost de Societats des del 2019, que s’havia d’abonar l’any següent. Els funcionaris del departament van detectar aquesta irregularitat i van decidir obrir un expedient a Representacions Jover SLU, que a la fitxa de comerç té com a activitat detallada la venda a l’engròs i distribució de productes alimentaris envasats, amb exclusió dels congelats.

Jover va admetre ahir aquesta circumstància i la va atribuir al fet que no va estar pendent de la gestió de l’empresa i va deixar de facturar als clients, per la qual cosa no hi ha hagut ingressos, sinó pèrdues. “L’Agència Tributària ha fet la seva feina molt bé, jo em vaig equivocar en deduir que, en no fer cobraments i no facturar, no passava res, però els tècnics tenen raó i els impostos s’han de meritar”.

De fet avui mateix, després d’arribar a un acord amb Tributs, la societat signarà la liquidació de l’IS “i l’afer quedarà tancat”. Es dona la circumstància que sí que es va reclamar el retorn de l’IGI que totes les empreses fan cada any amb la presentació de les factures corresponents. Jover va assenyalar ahir que la gestoria també es va equivocar “perquè va entendre que l’IGI s’ha de repercutir en el client final, i com que jo l’havia pagat a la duana, va fer aquesta reclamació ignorant que no s’havien fet les factures”. L’expedient és contra l’empresa, que va ser fundada per l’avi del ministre de Finances i Portaveu.

La seva activitat principal és la comercialització de formatges. Disposa de l’exclusivitat a Andorra de La Vache qui Rit i Babybel, coneguda pel seus miniformatges que tant d’èxit tenen entre la mainada. La societat va ser inscrita el desembre de 1992 i donada d’alta al Govern el 1999, igual que al comú d’Escaldes-Engordany. El ministre va admetre l’errada i es va excusar per no haver dedicat més atenció a l’empresa, que té només un treballador que es dedica a la distribució dels productes. “M’he tancat massa en la meva feina al ministeri i vaig deixar de banda els assumptes particulars”, va lamentar ahir, i va insistir que en aquest període va fer la distribució “però no en canvi els cobraments, i Tributs entén que s’han de tributar els beneficis encara que no s’hagin cobrat”. Jover va indicar que recuperarà totes les factures pendents i quan cobri la seva declaració de l’IGI serà important.

Representacions Jover té un capital social de 6.010 euros i Jover és des del 2014 -quan va morir el seu pare- l’únic soci amb totes les participacions, un total de mil. El ministre hi figura també com administrador únic.

EL TITULAR DE FINANCES ÉS L'ADMINISTRADOR ÚNIC

Eric Jover té totes les participacions de l’empresa, un total de mil. El ministre hi figura també com a administrador únic. El desembre del 2016, llavors com a ministre d’Educació i Ensenyament Superior, ja va haver de sortir a respondre unes informacions sobre l’empresa que l’acusaven d’incomplir l’article 4.5 de la Llei de Govern que regula les incompatibilitats dels alts càrrecs. “Soc taxatiu, no he incomplert la Llei de Govern”, va assegurar Jover, que va explicar que per motius “econòmics” i sobretot “emocionals” va decidir continuar amb una empresa que havia fundat el seu avi. El ministre va admetre participar en una societat de la qual “soc administrador únic i accionista únic”. Malgrat això, va sentenciar que “no estic incomplint la legislació vigent perquè de fet no tinc remuneració i no he tingut remuneració durant aquest mandat per part d’aquesta societat”, va subratllar. La Llei de Govern, en el seu article 4, prohibeix als membres de l’executiu contractar amb l’administració pública, ocupar càrrecs directius o pertànyer a consells d’administració en empreses privades que contractin amb l’administració pública. Tampoc els permet exercir activitats remunerades, siguin mercantils, industrials o professionals. El ministre, segons va apuntar ahir, no percep remuneració ni dividends, “i he hagut d’aportar diners en forma de crèdit”.

tracking