control

Furgonetes amb raigs X per localitzar tabac de contraban a França

El govern del veí del nord posa en marxa un nou pla per lluitar contra el tràfic il·lícit

Un control dels duaners francesos al Pas de la Casa.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern francès considera una prioritat la lluita contra el contraban de tabac. A finals de desembre el ministre de Comptes Públics gal, Gabriel Attal, va presentar un nou pla, que es desenvoluparà entre als anys 2023 i 2025, destinat a reforçar la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac, un fenòmen que el mandatari va assegurar estar en plena “explosió” a França. Un pla que segons els mandataris del país veí del nord “pretén adaptar la resposta duanera a l’escalada sense precedents del mercat paral·lel del tabac” al país.

Entre les mesures previstes a posar en marxa per l’executiu francès en els propers tres anys destaca el desplegament d’una desena de furgonetes equipades amb escàners de raigs X capaços de registrar un vehicle en seixanta segons. La posada en marxa d’aquesta flota de furgonetes s’ha pressupostat pel govern del país veí del nord en un import de 45 milions d'euros.

Una altra de les mesures destacades és la formació de grups contra el tràfic il·legal de tabac “capaços de dur a terme operacions de punxada i investigacions” en les nou principals zones de contraban identificades al país per les autoritats. També es crearà una xarxa de ciberatacs configurada per fer un seguiment del trànsit a internet o a les xarxes socials de les persones que utilitzen aquestes eines per fer contraban de tabac.

Altres mesures són dotar-se d’eines “científiques” que permeten rastrejar l’origen del tabac de contraban, per tal de determinar millor els circuits del tràfic il·legal i la contractació de tres-cents llocs d’oficial de duanes per a l’any 2025.

El ministre Gabriel Attal tambbé aposta per un reforç de les “sancions penals contra compradors, venedors i fabricants de tabac de contraban”.

GRAN DIFERENCIAL

Tot i que no és una de les zones per on més tabac il·legal entra a França, el contraban que es fa des del Principat preocupa des de fa anys les autoritats gal·les. Fa anys que la col·laboració entre els dos governs, l’andorrà i el francès, s’ha reforçat per lluitar contra el contraban de tabac andorrà, la venda del qual és força important a la ciutat de Tolosa i zones properes a la frontera amb el Principat.

També cal recordar que en els darrers anys el preu d’un paquet de tabac ros s’ha incrementat molt a França i ha passat de costar un 6,5 euros cada un a més de deu. Un augment de preu que ha fet incrementar i molt el diferencial que hi ha entre el tabac comprat a Andorra i el comprat a França.

30% DE MERCAT NEGRE

Les autoritats del veí del nord consideren que França s’ha convertit en la campiona europea en el consum de cigarrets de contraban. Es calcula que uns 6.000 milions de cigarrets, el 30% dels consumits al país el 2020, vindrien del mercat negre

tracking