immigració

Investiguen abusos a una dotzena de temporers sense papers

El secretari d’Estat de Justícia i Interior va fer arribar la situació a Treball, Immigració i a la policia després de reunir-se amb Argentinos en Andorra

L'edifici del servei d'immigració i del departament de Treball.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern va traslladar la setmana passada al departament de Treball, al d’Immigració i a la policia un dossier amb una dotzena de casos de pressumptes abusos laborals a temporers per part d’empresaris del país. La situació es va posar en coneixement del secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan Antoni León, en una reunió en la qual el portaveu de l’associació Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, va entregar-li els testimonis de diferents temporers que havien exposat les seves condicions laborals. Majoritàriament es tracta de situacions en el sector de l’hosteleria, en les quals els treballadors no reben el permís d’immigració i acaben cobrant en negre. “El gran problema que hi ha és la por que tenen aquestes persones per fer una denúncia formal davant la policia”, va explicar ahir el portaveu de l’associació, que també va encoratjar tots els afectats a fer el pas per posar de relleu “la quantitat d’empreses del país que paguen en negre”.

En aquest sentit, el secretari d’Estat de Justícia i Interior va reconèixer ahir l’existència del dossier, si bé va defensar que “és una qüestió que es va traslladar als departaments corresponents i que ara s’ha d’analitzar”. Així, León va explicar que el primer que cal fer “és asseverar que els casos traslladats siguin així; els fets s’hauran d’investigar”. Per la seva banda, Ponce va recordar que la situació exposada no és un intent de generar una alarma social i que els casos traslladats al Govern són només aquells que han pogut confirmar, tot i que tenen constància de fins a una trentena de situacions similars. “Cada vegada que fem una reunió ens presentem amb un document explicant els neguits que ens traslladen. No volem res, sinó que som interl·locutors del col·lectiu”, va asseverar el portaveu.

El representant dels temporers aregntins va explicar al Diari situacions en les quals els empresaris –principalment del sector de la hosteleria– presionaven els empleats per treballar sense el permís de treball i demanant jornades laborals per sobre de les vuit hores. “Ens han explicat casos de jornades de dotze hores, empreses que no paguen les hores extres i que quan reclamen unes condicions dignes se’ls amenaça amb una denúncia i l’expulsió del país”. A més, Ponce va lamentar que després de la reunió “encara no s’hagi fet res; nosaltres vam traslladar la situació a Govern perquè prenguessin el control de la situació”.

L’oficina del temporer

Davant la situació, ahir Ponce va tornar a demanar a l’executiu la implementació d’una oficina d’immigració específica per als temporers. “L’oficina del temporer ajudaria les persones que venen però també a controlar les empreses; ara mateix no hi ha control”, va afirmar el portaveu del col·lectiu. De fet, una de les problemàtiques exposades per part d’Argentinos en Andorra al secretari d’Estat va ser que “som una associació cultural i no tenim la capacitat jurídica per traslladar tots aquests casos a la justícia; per ara el secretari d’Estat es va comprometre amb nosaltres a investigar les empreses”

Sobre la possibilitat de la creació d’una oficina d’immigració per als treballadors temporals al país León va defensar ahir que és una opció que “s’ha d’estudiar i veure si és viable o no”, si bé no va entrar a valorar si podria ser una opció factible per millorar el control laboral.

tracking