dades de l'últim any

Rècord històric de pernoctacions amb 10 milions el 2022

El 2022 tanca amb més de deu milions de nits d’hotel venudes al país, la xifra més alta que mai s’ha aconseguit

Turistes passejant per Andorra la Vella.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El turisme al Principat assoleix un rècord històric i registra més de deu milions de pernoctacions durant el 2022, segons ha pogut saber el Diari. No només es tracta de la xifra més important de pernoctacions que el país ha aconseguit fins ara, sinó que supera les expectatives de Govern. De fet, el passat mes de novembre el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, ja va celebrar que s’havien venut més de nou milions de nits d’hotel al país, fet que ja suposava un rècord. En aquell moment, Torres va augurar tancar l’any amb 9,8 milions de pernoctacions si la tendència es mantenia. Una xifra que en acabar el 2022 s’ha superat, arribant a les 10,04 milions de nits venudes al Prinipat.

La dada del darrer any suposa un increment de gairebé el 13% respecte del 2019, abans de la pandèmia, quan el departament d’Estadística va registrar 8,88 milions de pernoctacions. El creixement del 2022 és encara més destacat, del 51%, si es compara amb fa deu anys. Concremanet, el 2012 les pernoctacions es van situar en 6,63 milions.

L’evolució de les dades demostra que l’activitat turística no només s’ha recuperat després de dos anys de parèntesi obligat per la pandèmia, sinó que el model turístic d’Andorra cada cop està més consolidat. De fet, l’èxit en les dades es deu, en part, a una campanya d’estiu amb més afluència de turistes que en anys anteriors. En concret, les dades del departament d’Estadística mostren que de juny a setembre de 2022 es van superar els 3,6 milions de pernoctacions, un 31% més que el 2019, quan se’n van aconseguir gairebé 2,8 milions. D’aquesta manera, es posa de manifest que els esforços del sector públic i privat per diversificar l’oferta turística del país estan permetent la seva desestacionalització, amb un model que va més enllà del turisme de neu.

En la mateixa línia, el nombre de turistes –que són aquells visitants que passen més de 24 hores al país– creix el 2022 respecte a l’any prepandèmia. En números, el 2019 Andorra va rebre 3,09 milions de turistes, una xifra que ja es va superar al novembre de 2022, quan se’n van registrar 3,14 milions, un 1,8% més. De moment, Estadística encara no ha fet públic el nombre total de turistes que han visitat el país durant el 2022.

Així mateix, l’estada mitjana dels visitants que dormen al país també s’incrementa respecte del 2019, amb una pernoctació mitjana de 2,3 dies durant el novembre de 2022, mentre que al mateix mes de 2019 era d’1,8 dies. El que sí que es manté és la prioritat dels visitants per allotjar-se en establiments de quatre estrelles, amb els hotels com a primera opció, seguits dels apartahotels. Així mateix, Andorra la Vella continua sent el principal destí de pernoctacions. Pel que fa al motiu de visita, de gener a novembre de 2022, la majoria de turistes van venir per gaudir d’una experiència de compres.

Per procedència, el turisme de proximitat continua sent el principal target del país. De gener a novembre de 2022 els turistes francesos van ser la majoria, amb 3,38 milions, seguits de prop dels espanyols, amb 3,35 milions. En canvi, els visitants d’altres nacionalitats van ser la minoria, amb gairebé un milió. Ara bé, cada cop hi ha més visitants d’altres nacionalitats que s’interessen per Andorra, i de gener a novembre de 2022 aquests turistes augmenten un 34% respecte del mateix període del 2019.

Estudi de càrrega

Com ja va posar de manifest el ministre de Turisme al novembre, les dades suposen un repte per mantenir els nivells els pròxims anys. Tanmateix, es va mostrar conscient que el turisme no pot créixer sense fre. Per això, va destacar la importància de fer “l’estudi de capacitat de càrrega per saber fins a quant pot créixer el sector”, tot destacant que “som un destí atractiu, però també volem ser un destí de qualitat”.

tracking