rEPORTATGE

BPA i bones festes!

El macrojudici s’acomiada del 2022 sense acabar els interrogatoris. El fiscal vol analitzar les 369 operacions executades quan es reprengui la vista

El primer dia del judici de BPA, el 15 de gener del 2018.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enric Anglada se’n va de vacances de Nadal amb les expectatives frustrades. El president de la sala del Tribunal de Corts que jutja la causa primera de BPA, el cas Gao Ping, esperava tancar l’any amb els interrogatoris de tots els imputats finalitzats. Un desig que no s’ha complert ni de bon tros. La declaració de l’última acusada, l’exgestora de l’entitat Amaya de Santiago, no tan sols no s’ha acabat, sinó que encara es podria allargar mesos. El fiscal general, Alfons Alberca, fila tan prim a l’hora de preguntar que, un cop més, està fent difícil preveure quan podria acabar el judici. Ja fa més d’un mes que De Santiago s’està sotmetent a les seves qüestions, convertint-se en la primera acusada a respondre al fiscal que, fins ara, havia dedicat setmanes a llançar preguntes a l’aire. Durant aquest temps, Alberca li ha demanat que expliqui els procediments del banc i la seva relació amb l’empresari valencià Rafael Pallardó.

En l’última jornada de l’any, Alberca es va centrar a preguntar a l’exgestora de BPA tot tipus de detalls sobre les set transferències de Pallardó que finalment no es van executar. Operacions que va demanar a De Santiago que definís. “Són operacions iniciades i no finalitzades”, va esclarir ella. En aquest sentit, De Santiago va admetre que els intercanvis són “una part que no he entès mai en aquest procés”, sostenint que “a mi ningú em va prohibir els intercanvis”. I va afegir que “un client tan impecable com Pallardó no em generava desconfiança”.

Estudiades aquestes set transferències no finalitzades, Alberca va avançar al final de la darrera sessió que un cop es reprengui el judici l’any que ve continuarà amb la bateria de qüestions. En concret, el fiscal general va deixar clar que preguntarà per les 369 operacions que sí que es van executar. Per això, no sorprèn que fa unes setmanes ja advertís que l’interrogatori es podria allargar sis mesos més.

La imaginació d’Alberca, que sempre té una pregunta sota la màniga, sorprèn i desespera a parts iguals molts dels membres de la sala, que no veuen la fi d’aquest afer. De fet, veient com avança el judici, alguns preveuen que el Nadal de l’any que ve encara no haurà acabat. Ho comenten mentre observen que, si no fos per les nombroses interrupcions que ha patit i pel “soliloqui” del fiscal, fa temps que s’hauria jutjat els processats.

Ara bé, la desesperació és justificada. I és que el judici de BPA està a punt de complir un lustre. Des del seu inici, el 15 de gener del 2018, la vista oral suma més de 600 dies d’ajornament, tal com va indicar Anglada, fa unes setmanes. En aquests gairebé cinc anys, els motius que han obligat a aturar el judici han estat diversos, anant des de la renúncia de l’advocat Josep Anton Silvestre a portar la defensa de sis dels acusats fins a la baixa de paternitat d’un lletrat, passant per diversos positius de covid entre els membres de la sala. I dels dies que s’ha celebrat el judici, bona part han estat monopolitzats per les preguntes sense resposta de l’acusació.

Tothom al judici

Després de l’aturada de Nadal, el judici s’ajornarà de nou per la baixa d’un membre del tribunal, que s’ha de sotmetre a una intervenció quirúrgica que requerirà cert temps de recuperació. No serà fins al 6 de març que magistrats, acusacions, defenses i imputats es tornaran a trobar a la sala Magna de la Batllia per continuar amb el macrojudici. Aquell dia, el magistrat Enric Anglada vol que tothom assisteixi a la Batllia. “El dia 6 de març tothom aquí”, va ordenar.

tracking