la justícia suspèn la investigació andorrana

El Tribunal Superior espanyol blinda Rajoy

L’expresident i els seus exministres també al·leguen “protecció diplomàtica”

L'expresident espanyol Mariano Rajoy.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid ha donat la raó a l’expresident del govern Mariano Rajoy i als exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, i va acordar ahir paralitzar la comissió rogatòria a Andorra relativa a la querella de l’operació Catalunya. Així, s’ha corregit a si mateix i ha anul·lat la decisió que va adoptar a l’octubre per la qual rebutjava la petició de l’expresident. En tres interlocutòries, els magistrats han estimat els recursos dels exmembres de l’executiu i han suspès la decisió que el ministeri de Justícia va adoptar al juny, per la qual es donava curs a la comissió rogatòria que va emetre el Principat.

El tribunal ordena que “es paralitzi l’enviament o devolució de la informació rebuda del jutjat d’instrucció número 32 de Madrid a les autoritats andorranes”.

La justícia d’Andorra investiga Rajoy, Fernández Díaz i Montoro per presumptes delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals, per la seva suposada relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l’exvicepresident Oriol Junqueras.

En concret, els fets denunciats a les querelles estan relacionats amb presumptes extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d’agents de la policia nacional a responsables de BPA, per conèixer “mitjançant vies il·legals” una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana de diversos governants de Catalunya i els seus familiars, entre els quals Pujol, Mas i Junqueras.

Després de mesos de diversos recursos, l’expresident i els exministres han aconseguit que el TSJ de Madrid els doni la raó i suspengui la comissió rogatòria d’Andorra relativa a la querella de l’operació Catalunya.

Davant del que s’havia decidit el novembre passat, en aquesta ocasió el tribunal ha assenyalat que “procedeix acordar la mesura cautelar sol·licitada” i que aquesta “es mantindrà fins que recaigui sentència ferma que posi fi al procés o hagi finalitzat per qualsevol altra de les causes previstes” a la llei. Els recurrents també van al·legar que la “protecció diplomàtica” juga a favor seu.

Els magistrats han conclòs que, “una vegada valorats els diversos interessos del conflicte”, hi concorren “circumstàncies” que justifiquen l’adopció de la mesura sol·licitada per Rajoy, Montoro i Fernández Díaz.

PERJUDICIS DE DIFÍCIL REPARACIÓ

El tribunal ha defensat que cal adoptar la mesura sol·licitada perquè “l’execució de la comissió rogatòria pel ministeri [de Justícia] comportaria perjudicis de difícil o impossible reparació a l’interessat”. El TSJ ha acordat paralitzar l’auxili judicial al Principat perquè –malgrat el que es creia en un primer moment– Justícia no va arribar a enviar la documentació requerida per Andorra. Aquesta decisió del tribunal madrileny té lloc després que el novembre passat l’Audiència provincial també es corregís a si mateixa. Aquell dia, es va donar la raó a Rajoy i es va avisar el jutjat d’instrucció que havia d’admetre el recurs de l’expresident en què demanava la paralització de la rogatòria. Les defenses havien al·legat que havien vist vulnerats els seus drets perquè el jutjat, en donar tràmit a la rogatòria, no va realitzar el “previ control de legalitat de conformitat amb la legislació”.

tracking