acord d'associació

Riba reconeix que un 'no' a Europa “tindrà conseqüències” per a Andorra

El secretari d’Estat afirma que durant les negociacions no hi ha hagut cap amenaça

Riba i Espot durant la reunió de poble a Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va reconèixer, abans de la reunió de poble que va fer conjuntament amb el cap de Govern ahir a Andorra la Vella, que un no a l’acord d’associació amb la Unió Europea “tindria conseqüències per a Andorra”. En aquest sentit, el secretari d’Estat va donar suport al posicionament expressat per Xavier Espot ara fa unes setmanes en el qual ja apuntava que en el cas que la ciutadania acabés donant una negativa a l’acord amb la Unió Europea “no hi ha garantit un retorn a l’statu quo”.

En aquest sentit, Riba va deixar clar que durant les negociacions no hi ha hagut cap amenaça europea, “ni cal veure-ho com l’espasa de Dàmocles; aquest no és el tarannà de les negociacions: ni la UE posa aquests ultimàtums ni nosaltres els exercim a l’hora de dir que farem un referèndum”, va remarcar Riba amb relació a les conseqüències que tindria un trencament de les negociacions. Així i tot, el màxim cap negociador andorrà va apuntar que “a ningú se li escapa que una negociació de l’abast d’aquest projecte, quan ja tenim uns preacords existents que ara per ara no s’estan tocant perquè l’acord d’associació els ha de substituir, en el cas que aquest acord no prosperés per una decisió unilateral d’Andorra no estaria lliure de conseqüències”.

Tant Espot com Riba van posar d’exemple el cas suís, el qual ahir Riba va titllar de paradigmàtic: “120 acords bilaterals que estan en procés d’erosió i no hi ha una voluntat expressa d’avançar amb aquests acords vist que hi ha una situació general que no s’ha resolt.” Simplificant la qüestió, el secretari d’Estat va exposar que en el cas que Andorra necessiti modificar algun dels acords ja existents amb Europa, després d’haver dit que no a l’acord d’associació, “podria passar que ens diguessin que ja ens trucaran i que passin quinze anys”.

Tanmateix, Riba va assegurar que “no es pot saber quines seran les conseqüències” perquè s’entraria en un terreny desconegut, tot i que sí que va reconèixer que “ens posaria en una situació complexa per tornar a picar a la porta de la Unió Europea”. A més, Riba va apuntar que “qualsevol dels acords vigents és denunciable en un període de sis mesos”.

D’altra banda, el secretari d’Estat va posar en valor la tasca del Govern a l’hora d’explicar el projecte de l’acord d’associació amb prop d’un centenar d’actes dirigits a les ciutadania o a les empreses del país.

tracking