x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
el superior ratifica la decisió del govern que comporta la inhabilitació

Una sentència hipoteca el futur de les pistes Pas de la Casa-Grau Roig

Saetde perd el litigi pel cas del refugi de l’Illa i no podrà contractar amb cap administració pública durant tres anys
 
Joan Viladomat comparteix taula amb la ministra Sílvia Calvó, entre altres, durant la inauguració del refugi, el 2017.

Joan Viladomat comparteix taula amb la ministra Sílvia Calvó, entre altres, durant la inauguració del refugi, el 2017.

Joan Viladomat comparteix taula amb la ministra Sílvia Calvó, entre altres, durant la inauguració del refugi, el 2017.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/12/2022 a les 11:04
La decisió del Govern en el litigi que va mantenir amb Saetde pel refugi de l’Illa pot tenir conseqüències imprevisibles. En aplicar fa dos anys l’article 41 de la Llei de la contractació pública en la resolució per incompliment del contracte que unia ambdues parts, la societat no podrà tancar convenis amb cap administració pública durant tres anys. La sentència del Tribunal Superior de fa una setmana ratificant l’actuació de l’executiu i de la Batllia posa punt final al recorregut judicial iniciat per l’empresa encampadana per intentar revertir la inhabilitació. El primer revés i el més transcendent és que està en perill la nova concessió de les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig i, per tant, compromès el futur del domini: Saetde va ser l’única empresa a presentar oferta al concurs convocat pel comú d’Encamp. Malgrat que encara li queden 17 anys de concessió, sense la renovació de l’acord per gestionar les pistes els propers 50 anys les inversions previstes, de prop de cent milions d’euros, queden sense efecte. Ara bé, les dificultats en l’operativa diària de l’empresa van més enllà del domini, ja que són diversos els projectes on està immersa.

Les desavinences entre Saetde i el Ministeri de Medi Ambient, titular del refugi de l’Illa, apareixen els primers mesos del 2020, però és al desembre del mateix any quan ens trobem immersos en plena pandèmia de la covid-19 i les fronteres amb els veïns tancades que les posicions esdevenen irreconciliables. El Govern demana als dominis que obrin les pistes encara que sigui parcialment i només per als nacionals; petició a què els responsables dels dominis accedeixen. En paral·lel, el ministeri insta la societat a reobrir per aquelles dates el refugi guardat de l’Illa, a la qual cosa l’empresa encampadana es nega argumentant que en una situació de restriccions sanitàries extremes no té cap sentit i només incrementarà les pèrdues. No obre els caps de setmana a què estava obligada per contracte. Però el que en principi només havia de comportar una sanció econòmica d’un màxim de 3.000 euros es converteix en un expedient administratiu per incompliment de l’acord segons fixa la llei.

Precedents?
En escollir el camí d’aplicar el text legal, el Govern no té més alternativa que inhabilitar l’empresa, que durant tres anys no pot presentar-se a concursos convocats per cap administració. Saetde veu el càstig desproporcionat en considerar que hauria de ser una mesura només per a casos excepcionals i emprèn la via judicial per revertir la sanció. Sense èxit. Ni en primera ni en segona instància, per la qual cosa ha decidit obrir la via “política” per saber quantes vegades el Govern ha aplicat la llei en els milers de contractes que té l’administració i en quants per un incompliment com el del refugi de l’Illa en particular. Els responsables de l’empresa han iniciat contactes amb els grups parlamentaris amb l’objectiu que demanin a l’executiu la informació per escrit i, en funció de la resposta, actuar.


Tres anys i escaig

La concessió atorgada a mitjan 2017 per a l’explotació del refugi s’havia de prorrogar a final del 2020. Ambdues parts estaven d’acord a ampliar el pacte, però Saetde va demanar d’apujar els preus per sobre de l’IPC (el màxim permès), perquè hi perdia diners. Per resoldre l’escull, el Govern es proposa convocar un nou concurs, però ara s’hi introdueix una clàusula que obliga a situar al capdavant del refugi un guarda major titulat (n’hi ha quatre). La societat no hi està d’acord perquè vol mantenir l’equip complet que regenta el centre, cap no compleix el requisit i no hi ha convocat un nou curs per obtenir la titulació. Saetde renuncia a renovar la concessió. Arran de la decisió, s’emporta material en què va invertir per a la millora de les instal·lacions, ja que considera de la seva propietat atesa la curta durada de l’explotació. La justícia, però, l’ha obligat a retornar-lo.

FETS

-Hivern pandèmic
El desembre del 2020 les fronteres són tancades per la covid. El Govern demana obrir les pistes i insta a fer el mateix al refugi.


-Aplicar la llei

Els responsables del refugi decideixen no fer-ho i el Govern aplica la llei per incompliment i inhabilita durant tres anys Saetde.

-Concessió en l’aire
El comú d’Encamp convoca un concurs per renovar la concessió de Pas-Grau. Només presenta oferta Saetde. El futur es presenta incert.
 
ELS DUBTES PLANEN SOBRE QUAN COMENÇA A COMPTAR EL PERÍODE D'INHABILITACIÓ
El Govern obre l’expedient per incompliment de contracte que en aplicar la Llei desemboca en la inhabilitació de Saetde a principi del 2021. La sentència del Tribunal Superior que desestima totes les demandes de Saetde amb relació a aquest afer és de final de novembre d’enguany. La pregunta que es fan des de la societat és en quin moment comença a comptar el període d’inhabilitació; si quan hi ha la resolució governativa o quan hi ha sentència ferma. Per al Govern és clar, i és en aquest últim cas. D’altra manera els màxims responsables de Saetde no haurien pogut firmar l’acord per desbloquejar l’hivern passat el forfet escolar. Un pacte que va arribar in extremis perquè la societat defensava que no podia tancar-lo en tenir un enfrontament judicial amb l’administració. En la primera casuística quedaria poc més d’un any, en la segona, els tres complets.
Etiquetes
Veure’n més
40
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts