eleccions

Liberals no acceptarà que Demòcrates pacti amb Acció

Benazet rebutja ser el segon de DA i Marsol apunta com a ministra si Espot governa

El congrés de Demòcrates.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals té cada cop més clar que no acceptarà que Demòcrates flirtegi amb dos aliats alhora, a conveniència dels seus interessos electorals. Fonts del partit que lidera Josep Maria Cabanes van deixar clar al Diari que encara no hi ha una decisió ferma sobre les candidatures conjuntes -que només serien a les territorials-, encara que dins el partit van guanyant terreny aquells que promouen una candidatura al marge de DA perquè estan convençuts que poden aconseguir un bon resultat.

Però si hi ha un punt d’unanimitat és que Acció és per a Liberals una “línia vermella”. No hi haurà pacte si els demòcrates també segellen algun tipus d’acord amb la formació que lidera Judith Pallarés. Aquesta posició també ha estat confirmada per fonts de DA, que reconeixen que els liberals no acceptaran parlar d’una aliança si per un altre cantó hi ha converses amb Acció.

I és que la nova formació sorgida de l’escissió de Liberals incomoda no només el sector gallardista de l’executiu, sinó també un altre dels socis, Ciutadans Compromesos, amb qui es té gairebé tancat un acord per sumar. El partit massanenc, segons les mateixes fonts demòcrates, estaria disposat a acceptar la presència de Marc Magallón fent tàndem amb Trini Marín a la territorial d’Escaldes, “però res més”. De cap de les maneres cediran a la possibilitat que un membre d’Acció ocupi una cadira al consell de ministres. Liberals ni això, si DA s’uneix a Escaldes amb els seus excompanys, l’opció d’un possible pacte a Andorra la Vella s’esfumaria. La porta d’una aliança amb terceravia queda oberta, creant d’aquesta manera una alternativa a la dreta de Demòcrates que podria esgarrapar vots a Xavier Espot.

Mentrestant, el cap de Govern segueix treballant en la llista. Conxita Marsol ja ha dit no a la territorial d’Andorra la Vella i ha demanat a Espot que no hi insisteixi més. Tampoc anirà de presidenta del Consell Superior de la Justícia, tot i els insistents rumors d’aquests dies -correspon al futur síndic o la síndica el nomenament-. El cap de Govern veu la cònsol de la capital com un actiu important a Andorra la Vella, però no ho té tan clar en altres parròquies. Les fonts demòcrates asseguren que Marsol acabarà ocupant un ministeri. Ja té experiència: va exercir com a ministra de Presidència entre els anys 2007 i 2009.

El president de Demòcrates ha intentat sense èxit que Joan Martínez Benazet accepti el segon lloc de la candidatura nacional. L’exministre de Salut s’hi ha resistit. L’enuig perquè Helena Mas no va ser la seva successora ja és aigua passada, però no vol tornar a la primera línia política. Com a màxim, acceptaria una posició simbòlica a la llista.

Espot necessita un pacte a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany per incrementar les opcions de victòria davant d’un PS que es veu fort a la capital i que farà una llista a Escaldes-Engordany, on s’està molt atent als moviments que puguin fer la cònsol Rosa Gili, l’excap de Govern Toni Martí, i Concòrdia.

L’alternativa d’una aliança de terceravia i Liberals és oberta. Hi ha veus dins Unió Laurediana que es pronuncien obertament per aquesta opció, però les converses entre Cabanes i Josep Pintat encara no s’han produït. Probablement aquest serà un mes amb novetats polítiques.

tracking