REPORTATGE

Viatge al futur d'Andorra

Una empresa ha demanat a intel·ligències artificials imatges i una descripció del Principat d’aquí a 100 anys. La principal conclusió és que seguirà sent un país pròsper i bonic.

Imatge virtual de l'Andorra d'aquí a 100 anys.Andorra Inc.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com serà la humanitat en 100 anys? El planeta? Europa? I Andorra? Com serà aquest minúscul territori, com haurà canviat en un segle? Són interrogants de difícil resposta. El que és segur és que la intel·ligència artificial (IA) serà la revolució tecnològica i n’hi ha que pronostiquen (millor que s’equivoquin) que fins i tot acabarà dominant la humanitat. Emmarcada en aquesta visió futurista que atrau tant, l’empresa Andorra Inc., a traves de ChatGPT, una intel·ligència artificial desenvolupada per OpenAI, ha preguntat a diverses intel·ligències artificials com serà Andorra d’aquí a 100 anys.

Les respostes, segons el comunicat de l’empresa, han estat sorprenents i s’han generat imatges que mostren com podria ser el país d’aquí a 100 anys. També s’ha demanat a la IA com serà la nació i quins reptes haurà d’afrontar per ser un país sostenible i pròsper.

A banda de les imatges futuristes d’aquesta Andorra del futur que han creat dues intel·ligències artificials, ChatGPT respon que és difícil fer una descripció del sistema polític i de la societat, però s’aventura a predir que “és probable que la nació continuï sent una destinació turística popular i experimenti un creixement econòmic i tecnològic significatiu. També hi podria haver canvis polítics i en la composició de la societat, així com un enfocament més gran en l’educació i la protecció del medi ambient. En general, Andorra podria continuar sent un lloc bonic i pròsper en el futur”. No sembla que els canvis siguin significatius, ja que la IA creu que es mantindrà el sistema de Coprincipat i el turisme continuarà sent un dels principals atractius i un pilar econòmic. També considera que “és possible que Andorra es converteixi en un referent pel que fa a la gestió sostenible de l’aigua i altres recursos naturals valuosos”.

A la pregunta què poden fer els polítics i els ciutadans d’Andorra per garantir que el país tingui un futur pròsper i sostenible d’aquí a 100 anys?, la IA respon que s’ha de fomentar l’educació i la formació per assegurar que la població tingui les habilitats necessàries per adaptar-se a un món que canvia. També recomana “investigar i desenvolupar tecnologies sostenibles i renovables per reduir la dependència dels combustibles fòssils i reduir la contaminació de l’aire i l’aigua”. Seria necessari invertir en investigació i desenvolupament de tecnologies sostenibles i renovables, com ara l’energia solar i eòlica, la biomassa i la geotèrmia.

Un altre dels punts que segons la IA s’han de promoure són les pràctiques de consum responsable i mesures de conservació per protegir el medi ambient i assegurar-ne la sostenibilitat a llarg termini. Quant al canvi climàtic i la immigració, la IA creu que es tracta d’un repte que s’ha de fer amb aliances i col·laboracions internacionals. En l’àmbit polític, el camí a seguir segons la IA “és implementar mesures que fomentin la participació de la ciutadania en la presa de decisions, com ara consultes públiques o eleccions primàries. A més, mesures de transparència, com ara la publicació d’informes i estadístiques”.

Grans avingudes i torres en un hipotètic futur.

Edificis alts a l'Andorra del segle XXII.

Imatge virtual d'un carrer interior.

tracking