Comerç

L'aire d'Andorra embotellat es ven a 100 euros dues ampolles

Una empresa del país segueix l’estela d’altres iniciatives similars que han funcionat

Un 'pack' de dues ampolles en una gasolinera, ahir.J. R. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Souvenirs n’hi ha de tota mena. Una de les darreres innovacions és la que ja es pot trobar en algunes botigues del país, com és un pack de dues ampolletes a 100 euros que es promocionen com a aire pur de les muntanyes del Pirineu embotellat de la reserva mundial de la biosfera. Essentialair ofereix el producte com a aire pur comprimit d’alta qualitat que proporcionen entre 130 i 160 respiracions d’aire pur de la natura.

Alguns poden pensar que és una presa de pèl, que comprar aire és absurd, però opinions a banda es tracta d’un negoci que no s’ha inventat a Andorra i que funciona en altres parts del món. Al Principat ja es pot trobar en algunes gasolineres i centres comercials. Juntament amb les ampolles hi ha un fulletó explicatiu en què s’explica que es tracta “d’ampolles d’aire pur d’alta qualitat capturat en diferents escenaris naturals d’Andorra, certificat com un dels més purs del planeta”. Per això, conviden el consumidor a “donar un respir als teus pulmons d’inhalar aire contaminat”. Segons la propaganda, Essentialair vol “proporcionar aire pur a les persones que viuen a les ciutats més contaminades a nivell global i no tenen un aire de qualitat”.

Marques com Vitality Air o Air de Montcuq també venen l’aire de les Muntanyes Rocoses canadenques i del camp francès, respectivament. Amb 87 euros per ampolla, Coast Capture Air és la segona empresa amb l’aire embotellat més car. El primer lloc és per a Genuine Mountain Air de Suïssa, una empresa anglesa que ven l’aire de muntanya suís per 138 euros l’ampolla.

En el cas de l’empresa andorrana, el gran reclam és que assegura que l’aire es capta de les àrees protegides per la Unesco, tot i que a les ampolles el nom de la Unesco no apareix ja que no disposen dels permisos per fer-ne ús.

El cas de Coast Capture és curiós. El producte va ser ideat per vendre’l com a record per conscienciar sobre la importància de conservar l’aire net a l’era moderna. Tot i això, segons els informes, la gent va començar a comprar les ampolles amb finalitats pràctiques: inhalar aire lliure de contaminació cada dia.

El negoci de la venda d’aire pur ha crescut en els darrers anys i a la Xina s’ha convertit en un mercat suculent. A Nova Zelanda l’empresa Pure Kiwi Air es dedica a recol·lectar aire dels cims nevats del país, per després envasar-lo i vendre’l. La idea darrere de la peculiar emprenedoria és oferir l’aire més pur possible als que han de bregar diàriament amb la pol·lució.

tracking