REPORTATGE

Andorra s'omple pel pont

Les principals atraccions per als turistes són les pistes d’esquí i els eixos comercials. Tanmateix, denuncien que els preus han pujat tant que no poden allotjar-se tots els dies que voldrien.

Turistes turista velFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers dies del pont de la Puríssima no s’estaven complint les expectatives, i hotelers i comerciants denunciaven que la primera part del pont no estaven rebent tants turistes com anys enrere. Tanmateix, la situació ha canviat radicalment i des d’ahir es pot apreciar l’arribada en massa de visitants només passejant una estona pel centre d’Andorra la Vella.

“Visitem Andorra cada any aprofitant el pont i mai havíem vist tanta gent pel centre”, expliquen la Consuelo i el Juan Miguel, de 28 i 32 anys, respectivament. Venen des d’Albacete, Espanya, atrets per la neu i les pistes d’esquí. Com sempre acostumen a fer, aquest any s’allotgen en un apartament del Pas de la Casa per estar més a prop de les pistes, però quan tenen una estona baixen a la capital per passejar pels principals eixos comercials. A banda dels esports de neu, aquest és l’altre gran atractiu del Principat, segons els turistes amb qui ha parlat el Diari.

L’Helena i el Sergi tenen 25 i 26 anys i són de Vilafranca del Penedès, un municipi de la província de Barcelona. Sempre que poden agafen el cotxe i s’escapen a visitar uns dies el Principat: “Venim a desconnectar, a gaudir del paisatge de muntanya i, per què no, a fer algunes compres.” Diuen, però, que ja no hi ha tanta diferència de preus amb Espanya i, tot i ser-ne conscients, sempre acaben comprant alguna cosa.

TOT MÉS CAR

El perfil de turista que visita el país durant aquests dies és, principalment, espanyol i francès, ja que el pont de la Puríssima coincideix amb festivitats als dos països veïns. Espanya celebra el Dia de la Constitució espanyola el 6 de desembre i la Immaculada Concepció el 8; en canvi, França celebra el Dia de Sant Nicolau el 6 de desembre. En ambdós casos, la majoria de llocs de treball i tots els centres educatius fan pont, i és quan els ciutadans, sobretot les famílies, aprofiten per viatjar cap a Andorra.

“Normalment sempre venim una setmana, però aquest any només ens hem pogut permetre venir quatre dies”, expliquen la Consuelo i el Juan Miguel, que han observat com, en només un any, els preus de tot “han augmentat dràsticament”. Al dia, esquiar els surt per 60 euros per persona, sense comptar el material que han de llogar, i després han de dinar en algun dels restaurants de les pistes. Així, demanen que els hotels ajudin a cobrir alguna d’aquestes despeses.

Tot i no ser amants de les pistes d’esquí, l’Elena i el Sergi es troben en una situació similar quant als preus. Anys enrere havien vingut a passar les festes de Nadal a Andorra, però ara ni s’ho plantegen. “Abans per 60 euros la nit podies dormir a Sant Julià de Lòria, ara no pots ni per 150”, afirma ell. Tot i les múltiples denúncies, l’arribada de turistes ja és una realitat i el centre de la capital n’és un clar exemple.

RETECIONS A LA FRONTERA AMB ESPANYA

Un accident a l’autovia C-14, a l’altura del terme municipal d’Organyà, va generar ahir retencions de més de cinc quilòmetres a l’entrada del Principat per la frontera amb Espanya. El sinistre es va produir a les 12.23 hores i va obligar a tancar un carril i fer servir un pas alternatiu en sentit est, segons va informar el Servei Català de Trànsit. Una hora més tard, es va poder retirar el vehicle de la via, però la circulació continuava amb retencions d’Organyà a la Seu d’Urgell. Així mateix, el servei de Mobilitat d’Andorra va anunciar ahir les primeres retencions significatives, concentrades al centre d’Andorra la Vella.

tracking