Poder adquisitiu

El Govern i els grups de la majoria renuncien a la pujada de l'IPC

El PS proposa que l’augment als càrrecs polítics sigui el mateix que als treballadors

Membres del Govern i de la majoria al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, les síndiques, els ministres, els consellers generals de la majoria, els secretaris d’Estat, la secretària general de Govern, el cap de gabinet i la cap de protocol no s’apujaran el sou l’any vinent en funció de l’IPC. Així ho va comunicar ahir DA tot remarcant que “davant el context actual inflacionista que està afectant les economies de les famílies i del teixit empresarial del país” s’ha adoptat la decisió, “per preservar el deure d’exemplaritat que sempre ens ha caracteritzat i que ja va quedar palès durant la pandèmia”.

Els demòcrates expliquen que la renúncia “ha estat consensuada” i que s’adopta tot i que el projecte de llei de pressupost fixa que hi hagi l’augment de l’IPC dels salaris de tots els funcionaris i treballadors del sector públic, inclosos els alts càrrecs. En concret, l’article 17.1 del pressupost indica que “les retribucions del cap de Govern, dels ministres, del cap del gabinet del cap de Govern, del secretari general del Govern, dels secretaris d’Estat, d’altres alts càrrecs del Govern, dels ambaixadors, dels càrrecs directius dels organismes públics, dels de les entitats parapúbliques, dels de les societats públiques, i del personal de relació especial de l’Administració general s’incrementen l’exercici del 2023 en funció de l’índex de preus de consum (IPC)”. Així mateix, s’afegeix que “igualment, durant el mateix exercici, les retribucions dels membres del Consell Superior de la Justícia, dels magistrats, dels batlles, del fiscal general, dels fiscals adjunts, del president del Tribunal de Corts i del president del Tribunal Superior s’incrementen l’exercici del 2023 en funció de l’IPC”. En aquest sentit, DA va apuntar ahir que la seva decisió “és voluntària i sense perjudici de la llibertat de decisió de la resta d’administracions i institucions” que s’inclouen en aquest article.

Per la seva banda, el PS, que fa dos dies va anunciar que faria una pregunta al Govern sobre la pujada salarial als alts càrrecs, proposarà que l’increment a aplicar sigui el mateix que en el cas dels treballadors del sector privat. És a dir, que s’apliqui la graella salarial a tots els càrrecs que s’inclouen en l’article 17.1 del pressupost, deixant per tant sense augment els que estiguin per sobre dels 4.000 euros. Els socialdemòcrates consideren que si la majoria vol fer canvis referents a aquest article ha d’entrar una esmena i no renunciar-hi, per tal que els ambaixadors i els altres càrrecs que s’hi inclouen també es vegin afectats per la decisió.

tracking