urbanisme

Els arquitectes demanen construir cuidant el paisatge i menys excavacions

En el segon manifest aposten per reduir l’edificabilitat i el sòl urbanitzable

Un operari de la construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Arquitectes va fer ahir un segon manifest sobre urbanisme reclamant mesures perquè sigui sostenible, “més amable i per a les persones, projectar edificis que millorin la qualitat de vida i preservar el paisatge natural com a patrimoni de país”. El col·lectiu va proposar “definir una edificabilitat inferior a la que es podria assolir de la volumetria màxima que determinen diferents paràmetres urbanístics”, per aconseguir d’aquesta manera la qualitat en el disseny arquitectònic i una millor integració a l’entorn.

De fet, van demanar a Govern que es replantegi la classificació del sòl urbanitzable “lligada a conceptes de sostenibilitat, mitjançant l’establiment de paràmetres mesurables”. Entre d’altres, apunten que es tinguin en compte les característiques del terreny i el seu percentatge d’inclinació, el qual “han de ser clau per ser inclòs a la classificació de sòl urbanitzable”. El col·lectiu considera en el seu escrit que cal treballar per l’urbanisme “compacte, evitant la dispersió pel territori i, per tant, s’hauria de valorar eliminar la possibilitat de realitzar edificacions a precari no destinades a ús propi”. A més, amb l’objectiu de preservar el paisatge aposten per “modificar la reglamentació que defineix la modificació del terreny en favor d’una millor adaptació topogràfica de les edificacions per disminuir el volum d’excavació” .

D’altra banda, també defensen que s’han de redefinir les unitats d’actuació a escala humana per afavorir “un teixit urbà amb un mixt d’usos i espais verds que permetin un dia a dia a 15 minuts a peu reduint l’ús del vehicle privat”. Així, demanen que es facin corredors verds per a vianants i bicicletes, bosses d’aparcaments i millorar el transport públic per disminuir els problemes de mobilitat.

Els professionals estimen que per fer un urbanisme més amable s’ha de repensar la cessió en funció de la necessitat d’habitatges de protecció, d’equipaments i zones verdes de cada unitat”, i aposten perquè la urbanització “necessàriament s’entregui amb l’execució de les zones verdes i els equipaments que el planejament determini”.

El col·lectiu va recalcar que es posa a disposició de l’executiu per aportar propostes en favor d’un urbanisme sostenible i un habitatge digne “com a organisme independent i apolític”.

tracking