cost de la vida

El Raonador creu insuficient la proposta del Govern per apujar els salaris

El Raonador del ciutadà defensa que l’augment del salari mínim almenys hauria de ser del 10%

El Raonador del ciutadà, Marc Vila, va parlar ahir dels salaris i de la situació dels temporers.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta de Govern per apujar els salaris és insuficient a ulls del Raonador del ciutadà, Marc Vila. L’executiu va proposar la setmana passada incrementar els sous un 7% fins als 1.400 euros, i de manera gradual, rebaixant l’augment un 0,5% cada 200 euros, fins als 4.000. “Crec que hi ha marge, tal com estan les coses, perquè es pugui augmentar una mica més”, va defensar Vila. Per això, el Raonador del ciutadà va apel·lar ahir als agents socials i, en última instància, a Govern, perquè augmenti el salari mínim –que actualment és de 1.200 euros– almenys en un 10%. Pel que fa a la franja que va entre el salari mínim i el mitjà, que se situa prop dels 2.200 euros, va recomanar un increment segons l’IPC del 2023. “És la mesura més directament atacable, assequible i immediata”, va defensar Vila, per fer front al desequilibri que en l’actualitat existeix entre el nivell de vida al Principat i els ingressos de gran part de la població.

Vila va posar sobre la taula la paradoxa del país, que viu un dels millors anys a escala macroeconòmica, però, en canvi, cada cop presenta més dificultats causades per l’increment del preu de la llum, dels aliments o dels lloguers. I va destacar que aquests últims obliguen moltes famílies destinar més del 30% dels seus ingressos a l’habitatge. “S’ha d’anar a un augment progressiu dels salaris i ara cal fer-ne un de gros”, va sostenir, tot advertint que “si no aquest país serà invi­vible”.

60% DEL SALARI MITJÀ

Amb l’augment del 10%, el salari mínim passaria a ser de 1.320 euros, el 60% del salari mitjà, va apuntar Vila, tot recordant que el compromís del cap de Govern, Xavier Espot, era assolir aquest percentatge abans d’acabar la legislatura, complint així el que marca la Carta Social Europea. I va afegir que molts països de la Unió Europea ja estan actuant en aquest sentit.

“Crec que el 10% és perfectament assumible en l’àmbit empresarial, tot i que s’han de fer esforços. És veritat que a algunes empreses els pot provocar algun desajust, però jo crec que un dia o un altre ens hi hem de posar perquè si no anem de cara cap a una pauperització constant”, va sentenciar Vila, tot afegint que “seria imperdonable no procedir ja amb contundència, introduint mecanismes de redistribució i de reequilibri en benefici dels menys afavorits”. Així mateix, va apuntar una “qüestió de coherència i solidaritat general a Andorra”.

Si bé es va limitar a reivindicar l’augment fins al salari mitjà, no va descartar la possibilitat de fer-ho pel que fa als salaris més alts. “Es pot plantejar una graella més enllà de mitjà”, va considerar, tot observant que “jo m’havia de limitar a qüestions de justícia mínima”.

Pel que fa al lloguer, va expressar que l’ideal seria que pugessin poc i que creu que es mantindran congelats de cara a l’any que ve.

VILA DEMANA ESTENDRE LA GRATUÏTAT DEL TRANSPORT PÚBLIC ALS TEMPORERS

D’altra banda, el Raonador del ciutadà va fer una crida a Govern perquè estengui la gratuïtat del transport públic als treballadors temporers que resideixen legalment al país. Marc Vila va assenyalar que es tracta d’un “mínim de justícia i de no discriminació”, i va sostenir que no existeix “cap raó objectiva” perquè es privi d’aquesta mesura, que gaudeix tota la població resident al país, persones que també viuen legalment a Andorra, però de forma temporal. En aquest sentit, va destacar que es tracta d’un “grup especialment vulnerable”, i va afegir que “és de sentit comú” que puguin accedir al transport gratuït, ja que la majoria s’han de desplaçar al lloc de treball. “Tenen absolut dret que se’ls tracti de manera no discriminatòria”, va esgrimir. De fet, Vila va manifestar que ja es va adreça al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per fer-li la recomanació. Pel que fa a la justificació de Govern, que va argumentar que la mesura costaria un milió d’euros, Vila va considerar que és assumible i va retreure que es fan esforços en altres àmbits.

tracking