x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
temporers

El 'privilegi' de dormir en un sofà al Pas de la Casa per 350 euros al mes

Hi ha qui paga 450 euros per una habitació compartida amb dues persones més en un hotel
Cues a l'oficina d'Immigració a Escaldes-Engordany.

Cues a l'oficina d'Immigració a Escaldes-Engordany.

Cues a l'oficina d'Immigració a Escaldes-Engordany.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/11/2022 a les 12:04
L’arribada massiva de temporers amb l’objectiu de trobar una feina durant la campanya d’hivern ha sorprès tothom. Fins i tot des del Govern s’observa amb preocupació com els esdeveniments es poden complicar en qüestió de dies quan molts d’ells estiguin sense feina i també sense un lloc en condicions on dormir i viure.

Fonts del sector immobiliari, que han advertit de la greu situació, avisen que l’1 de desembre molts propietaris desallotjaran els temporers dels apartaments turístics per destinar-los, precisament, a acollir els turistes amb l’obertura de les estacions d’esquí. Si actualment aconseguir un apartament de lloguer és gairebé impossible, a partir del desembre moltes d’aquestes persones quedaran al carrer amb un mercat immobiliari que no pot absorbir totes les demandes i on és fàcil trobar barbaritats de preus.

Al Pas de la Casa un sofà per passar la nit es cotitza a 350 euros mensuals en un estudi compartit amb tres persones més. Fonts del sector immobiliari indiquen que en un hotel d’Escaldes s’està cobrant 450 euros individuals per una habitació compartida per tres persones. Fa uns dies una parella es passejava per l’avinguda Meritxell amb un cartell que deia: “Busquem pis o habitació per dormir”. S’estan produint situacions insòlites. Una ullada a segons quins portals immobiliaris esgarrifa: 2.800 euros mensuals per un lloguer d’un pis de 70 metres quadrats de dues habitacions. I així es poden trobar múltiples exemples.

Les autoritats estan a l’aguait, perquè saben que moltes persones sense feina i sense recursos suposen un problema que pot originar un augment de petits delictes per la necessitat de subsistència. De fet, la policia té instruccions d’intensificar els controls, especialment a la duana i en els autocars de línia, on acostumen a viatjar molts d’aquests immigrants.

D’altra banda, Càritas ha rebut en les darreres tres setmanes entre 40 i 50 temporers. La quantitat representa pràcticament el doble de la que s’acostuma a registrar altres anys abans de l’inici de la campanya d’hivern. “El que hem vist nosaltres és que hi ha més persones que estan buscant feina aquest any i que han vingut més d’hora que altres vegades”, va explicar el president de l’entitat, Amadeu Rocamora.

La majoria acudeixen a Càritas davant de la problemàtica que els està suposant trobar un habitatge on allotjar-se, si bé en aquests casos ben poca cosa pot fer l’entitat. Això sí, en algunes ocasions el que fa l’entitat, quan es comprova que la persona disposa del contracte corresponent per treballar, és avançar-los una petita quantitat de diners. Altres vegades se’ls facilita també un àpat en un lloc determinat, tot i que això només es fa de manera puntual, però no es beneficien del banc d’aliments, adreçat a les persones residents. Però el que estan fent servir més fins ara els temporers és el rober, un servei en el qual poden trobar tot tipus de roba a un preu simbòlic i que els suposa una bona ajuda, ja que la majoria s’han desplaçat al país amb roba d’estiu. L’entitat ha arribat fins i tot a facilitar bitllets d’autobús a algunes persones perquè puguin anar a buscar feina a altres països, però aquest any de moment no ha tingut lloc una situació d’aquest tipus. El banc d’aliments de Càritas dona ajuda en aquests moments a una vintena de famílies, una xifra que no s’ha incrementat darrerament tot i que el cost de la vida és més elevat. D’aquesta manera, segons Rocamora, la tendència actual és cap a una disminució de les famílies beneficiàries, “si bé continua havent-hi alguns casos de pobresa crònica”.
 
EL 66% MÉS DE TARGETES DE TELÈFON
Un altre indicador que posa de manifest que el nombre de persones que s’han desplaçat al país és molt gran és el dels contractes formalitzats per Andorra Telecom. I és que si al novembre del 2021 es van comptabilitzar 1.819 altes de prepagament, avui dia són ja més de 3.000. Això suposa un augment del 66% de les targetes venudes, segons les xifres facilitades per Andorra Telecom. “Si tot va igual, segurament aquest mes es vendran el doble de targetes que l’any passat”, van informar des de l’empresa.
Veure’n més
41
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts