mesures sobre l'arrendament dels habitatges

Els contractes dels lloguers més nous s'apujaran el 2,5%

Els contractes que s’han prorrogat augmentaran el 5% i els vigents només el 2,5%

Blocs de pisos vistos des del Col·legi Sant Ermengol.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern té previst aprovar la setmana que ve els increments dels lloguers dels habitatges, que tindrà dues modalitats. La darrera proposta que té sobre la taula afectarà els anomenats contractes prorrogats i podran experimentar un augment màxim del 5%, tal com va avançar el Diari dijous passat. El segon tipus d’increment afecta únicament els contractes no prorrogats, i aquest només permetrà als propietaris aplicar un augment màxim del 2,5% del lloguer.

Es tracta de contractes que encara són vigents perquè no han consumit els habituals cinc anys de compromís entre l’arrendador i l’arrendatari. El gabinet de coalició considera que els preus d’aquest s’ajusten més als que predominen en el mercat immobiliari i, per tant, no necessiten un ajustament important per actualitzar-los perquè els contractes no són antics i tampoc no han patit les pròrrogues anuals forçoses que es van començar a aplicar el 2019 arran de la crisi de la Covid-19 i que s’han mantigut per la greu problemàtica en l’habitatge.

Fa un any el Consell General va aprovar, amb els vots de la majoria, mantenir la congelació dels preus dels contractes amb les excepcions que ja hi havia en vigor: si el propietari el vol cedir al Govern per dedicar-lo a ús social, si el vol recuperar per a ús propi o per a familiars de fins a segon grau, si la renda mensual supera els 1.500 euros (aquesta darrera excepció va ser una novetat de la llei votada l’any passat), si s’han d’executar obres a l’immoble que n’afecten la seguretat i n’impedeixen l’ocupació.

A la vegada, per als contractes que expiraven el 2019 -primer any d’aplicació de la congelació-, es va obrir la possibilitat que el propietari i el llogater arribin a un acord per tancar un nou contracte de cinc anys de durada, així com un increment de la renda mensual que no pot superar mai el 10% de l’actual.

L’executiu considera que aquells contractes que s’han vist afectats per les pròrrogues -només han pogut aplicar un IPC que fins ara havia estat simbòlic- tenen lloguers fora de mercat, tenint en compte l’increment desmesurat i molts cops abusiu que s’estan aplicant. Partint de la base que la primera congelació va ser el 2019, hi ha lloguers que es van firmar el 2015 amb preus de fa vuit anys, i la proposta és que l’any que ve es puguin encarir un màxim del 5%.

Tots els contractes de lloguer que actualment estan prorrogats es podran incrementar com a màxim el 5% l’any vinent. Aquest és el percentatge de valorització de preu amb el qual treballa el Govern i que, si no hi ha canvis d’última hora, s’inclourà en el mateix projecte de llei en el qual es fixarà l’augment salarial. L’executiu i els grups de la majoria han decidit aquest percentatge entenent que permet als propietaris fer una actualització dels lloguers, però inferior a la inflació i inferior també al percentatge d’augment que tindran una part dels sous. En concret, els que van des del salari mínim fins a 2.200 euros tindran un augment igual o superior al 5%. Serà inferior en els salaris que vagin des de 2.200 euros fins a 4.000. D’aquesta manera es vol lligar l’increment salarial al dels lloguers, tal com el Govern havia anunciat.

CLAUS

1. Allargar d'any en any per no perdre la llar

Per evitar una allau de persones sense llar, l’executiu va decidir el 2019 fer pròrrogues dels contractes de lloguer que caducaven després de cinc anys.

2. Preus exagerats a l'abast de poques persones

El mercat immobiliari mostra uns preus a l’abast de poques butxaques, fet que provoca un efecte dominó i la falta de mà d’obra estrangera.

3. Renovació automàtica en aquest 2022

El consell de ministres va aprovar fa un any la llei que permet prorrogar de manera automàtica els contractes de lloguer de pisos que acaben aquest any.

tracking