x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
encariment del cost de la vida

L'USdA amenaça amb mobilitzacions per la proposta salarial del Govern

El sindicat i l’oposició parlamentària titllen de fracàs el Consell Ecocòmic i Social i el lideratge de l’executiu
Manifestació del passat 1 de maig.

Manifestació del passat 1 de maig.

Manifestació del passat 1 de maig.

Fernando Galindo
Actualitzada 25/11/2022 a les 11:02
L’oposició parlamentària i l’USdA van coincidir ahir en les crítiques al Govern per la fórmula que finalment imposarà per actualitzar els salaris dels treballadors en funció de l’IPC previst per a final d’any, que se situaria prop del 7%. L’executiu s’ha vist forçat a prendre una decisió de manera unilateral després del fracàs de les negociacions al Consell Econòmic i Social (CES). Tampoc agrada al PS i als sindicats que els lloguers es puguin incrementar fins a un 5% –un percentatge que encara no ha reconegut oficialment l’executiu–.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va considerar que aquesta revisió salarial no és suficient perquè els treballadors recuperin una part del poder adquisitiu que han perdut en els últims quatre anys.

Per aquest motiu, Ubach va avisar que si la proposta no es corregeix a la reunió del CES de dimarts vinent hi haurà mobilitzacions. “Quan nosaltres parlem de naps el Govern ens parla de cols”, va indicar gràficament el representant sindical per referir-se al desacord que es manté amb l’executiu i al fet que aquest insisteixi a lligar l’increment salarial amb la pujada de l’IPC, en lloc d’admetre que els treballadors han perdut molt poder adquisitiu i, per tant, s’han d’implementar solucions. “Amb un augment del 7% als salaris més baixos no arreglem res”, va recalcar Ubach, que va recordar que el preu dels pisos s’ha duplicat com a prova del creixement del cost de la vida.

L’USdA continuarà mantenint que s’han d’apujar els salaris a raó d’un 5% cada any en els propers quatre anys, fet que suposaria un total del 20%, i que al final d’aquest període s’estableixi una paga extra. “Ja estem d’acord que hem de donar oxigen als empresaris, però són aquests els que han de ser flexibles”, va argumentar Ubach en favor del posicionament del sindicat, que troba “més que assumible”.

Segons Ubach, són “les polítiques neoliberals del Govern, que s’ha demostrat que no funcionen”, les que han provocat l’actual situació, en què els treballadors han perdut molt poder adquisitiu. “Defensarem a capa i espasa que no desaparegui la classe mitjana andorrana que el Govern es vol carregar”, va manifestar Ubach. La CEA no va voler donar a conèixer encara quin és el seu posicionament davant de la proposta del Govern, en espera que es reuneixi la junta de l’entitat per analitzar-la.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va afirmar que el CES ha estat “un procés fallit de diàleg perquè el Govern no l’ha liderat. No ha fet cap proposta fins ara i les posicions estaven molt allunyades. I al final, com sempre, els que han imposat el seu criteri han estat els propietaris i els immobiliaris, i no els sindicats ni la patronal”.

El president del grup de terceravia, Josep Pintat, es va mostrar molt dur: “El CES no pinta res i el Govern si vol governar que governi i que deixi de marejar. Que pari d’entrar lleis i que entri una proposta i així deixarem de fer l’indi.” El polític d’Unió Laurediana no entén que “ara vulguin anar a veure la patronal i els sindicats a veure si poden modular l’increment salarial. Què esperen? Mana el Govern, o els sindicats o la patronal? Que no queda clar que el diàleg ha estat un fracàs?”. Pintat es va preguntar què hi feia el ministre Jodi Gallardo a la foto del CES “perquè el Govern s’ha inhibit. Ha de dir què vol fer. Si ja tenen un criteri que facin el decret o que entrin una llei”.
 
UN 7% QUE VA BAIXANT FINS AL 0,5%
La proposta del Govern per incrementar el sou l’any vinent, fixat en un 7% per als salaris entre els 1.200 i els 1.400 euros, és un percentatge que descendeix en les franges superiors un 0,5% per cada 200 euros. López va dir que que l’increment dels lloguers del 5% és una xifra “elevadíssima i inacceptable”, i considera que es menjarà tot l’increment salarial i no s’assolirà l’objectiu, “que és pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu”. El socialdemòcrata creu que “els interessos dels propietaris han passat per davant de les famílies”.
Veure’n més
54
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts