x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
mesures per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu

Els preus dels lloguers congelats es podran apujar fins a un 5%

El Govern entén que la xifra permet actualitzar la renda però per sota de l’IPC
Vista del centre d'Escaldes-Engordany.

Vista del centre d'Escaldes-Engordany.

Vista del centre d'Escaldes-Engordany.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/11/2022 a les 12:08
Tots els contractes de lloguer que actualment estan congelats es podran incrementar com a màxim un 5% l’any vinent, segons ha pogut saber el Diari. Aquest és el percentatge d’increment de preu amb el qual treballa el Govern i que, si no hi ha canvis d’última hora, s’inclourà en el mateix projecte de llei en el qual es fixarà l’augment salarial. L’executiu i els grups de la majoria han decidit aquest percentatge entenent que permet als propietaris fer una actualització dels lloguers però inferior a la inflació i inferior també al percentatge d’augment que tindran una part dels sous. En concret, els que van des del salari mínim fins als 2.200 euros tindran un augment igual o superior al 5%. Serà inferior en els salaris que vagin des dels 2.200 euros fins als 4.000. D’aquesta manera es vol lligar l’increment salarial amb el dels lloguers, tal com el Govern havia anunciat.

El ministre portaveu, Eric Jover, va indicar ahir en consell de ministres que s’ha optat per una fórmula “fàcil” tant per als llogaters com per als propietaris, malgrat que oficialment no va anunciar el percentatge que s’ha decidit per a l’increment dels arrendaments. En aquest sentit, el Govern i els grups de la majoria han descartat que l’increment permès als lloguers també sigui gradual, com passa amb l’augment salarial, per les complicacions que això podria comportar. A part de la dificultat d’aplicació, obligaria els llogaters a informar els propietaris del que cobren, una dada que és confidencial.

El percentatge encara podria patir modificacions si finalment sindicats i patronal arriben a una entesa diferent a la proposada pel Govern amb relació als salaris. L’executiu els va entregar ahir el document i els ha deixat de marge fins a la setmana que ve per estudiar la proposta. En cas que els agents econòmics i socials es posin d’acord per fer modificacions al text del Govern o fins i tot per plantejar un altre acord, el percentatge d’increment dels lloguers també podria patir canvis. Tot fa pensar, però, que les dues parts assegudes a la taula de negociació no arribaran a una entesa, ja que fins ara cap de les dues s’ha mostrat gaire oberta a fer concessions. En tot cas, la decisió es prendrà la setmana vinent, ja que el projecte de llei s’hauria d’entrar al Consell General en breu per poder-lo aprovar abans d’acabar l’any.
Veure’n més
41
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts