ECONOMIIA

Govern proposa pujar el sou mínim un 7% i revisar els salaris fins a 4.000 euros

La mesura anirà descendint 0,5 punts percentuals per cada 200 euros de remuneració

El ministre Jover durant la roda de premsaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern proposa augmentar el salari mínim un 7% i revisar els sous fins a 4.000 euros en diferents percentatges, segons ha anunciat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest dimecres posterior al consell de ministres. La proposta s'ha enviat als integrants del Consell Econòmic i Social després que les patronals i els sindicats no hagin arribat a un acord, ha explicat Jover. "Govern no dimitirà i unilateralment prendrà decisions. Pensem que s'haurien de revalorar els salaris i hem fet un pas més", ha afirmat el ministre.

L'executiu planteja l'increment per decret del sou mínim un 7% per "tornar a protegir les franges salarials més baixes", entre 1.200 i 1.400 euros, tenint en compte una forquilla de pujada de l'IPC d'entre el 5,3% i el 7%. Eric Jover ha especificat que la proposta contempla una escala que baixa en 0,5 punts percentuals per cada 200 euros de salari, és a dir, les persones que cobrin entre 1.400 i 1.600 euros tindran un augment d'un 6,5% i així progressivament s'anirà en ascens salarial fins a la franja dels 3.800 als 4.000 euros que percebrien un 0,5% de salari més.

El ministre ha remarcat que la previsió del Govern és que la inflació estigui més a prop del 7% que no del 5,3% i que la proposta enviada als agents socials és que si l'IPC finalment està per sota lleugerament del 7% es mantindria aquesta xifra d'increment i la graella de revisió proposada. I ha insistit que "les dades no apunten que superi el 7%".

El titular de Finances ha especificat que aquesta és la proposta aplicable al sector privat ja de moment per al sector públic la pujada de salaris seria del 4,5% que es contempla en la llei del pressupost. Tanmateix, ha manifestat que el projecte de llei està a tràmit parlamentari i "no podem donar per fet que sigui el text que el Consell acabi votant", de manera que ha deixat oberta la porta que es pugui aplicar un increment de sous superior a aquest 4,5% als funcionaris.

Revalorització de lloguers

Jover s'ha referit també a la pujada de lloguers en la qual encara treballa l'executiu. El ministre ha precisat que quan es va dir que aniria de la mà de l'increment de salaris no era la interpretació que fa el PS de que sigui la mateixa xifra i ha assegurat que els percentatges "han d'anar lligats però no ser el mateix". I ha recalcat que el Consell Econòmic i Social no és el lloc per tenir aquest debat i la revalorització de lloguers dependrà dels acords que s'adoptin i en funció de les decisions "es pot modificar el document de treball de lloguers". Un document que ha destacat que tindrà en compte que ha de tenir una interpretació fàcil per a la població i que hi ha dades que els propietaris no han de saber sobre el llogater, com el de la pujada de la remuneració per lligar-la a la del lloguer.

Resposta dels agents socials

Jover ha assenyalat que l'executiu espera el retorn dels actors econòmics i socials i "pot ser que la proposta es vegi modificada si al voltant d'aquesta es pot cristal·litzar un compromís dels diferents actors". Tot i això, el ministre ha indicat que aquest "grau d'intervencionisme" s'està treballant amb un projecte de llei. I ha afegit que si en la reunió convocada per a la setmana vinent per respondre a la proposta de Govern els posicionaments estan molt distants no fa falta que l'executiu esperi per preparar el projecte de llei i perquè les empreses estiguin informades. I en el cas que hi hagi aproximació entre patronal i sindicats per acordar la revisió de salaris "podem sacrificar dies per prioritzar el diàleg social".

En aquesta línia, el titular de Finances ha indicat que la mesura s'ha decidit davant les condicions d'inflació que "són molt elevades comparades amb altres anys". Per això, encara que no hi ha una dada final del tancament de l'any, Jover ha assenyalat que es trobarà entre un 5,3% (l'última dada del Fons Monetari Internacional,corresponental mes d'octubre) i la mensual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) anual que ha pujat fins al 7% a l'octubre. "Les tendències que es veuen és a una certa suavització dels nivells d'inflació. Al juny estàvem al 7,3%", ha apuntat Jover.

tracking