TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

defensa l'actuació feta des del 2015 fins ara

Espot està “molt tranquil” davant la querella de Cierco

El cap de Govern afirma que va defensar “l’interès general abans que el de la família”

El cap de Govern, Xavier Espot, minuts abans de la compareixença.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar ahir als mitjans de comunicació que està “molt tranquil” davant la querella que l’ex­accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, ha interposat contra ell. El màxim representant del Govern va afirmar que s’ha de deixar treballar la justícia, però va creure convenient fer declaracions perquè “molts dels fets que s’imputen en aquesta querella estan vinculats a la meva condició de cap de Govern i prèviament de ministre de Justícia”, i per tant entén que pot causar “neguit” a la ciutadania. “Totes les accions que s’han dut a terme per l’anterior Govern, per l’actual i jo en nom propi han estat absolutament irreprotxables i exemplars”, va assegurar. Espot va afegir que “puc explicar totes les qüestions que se m’imputen” i “així ho faré” si el Tribunal de Corts accepta a tràmit la querella i comença les diligències corresponents.

En concret, la querella l’acusa de prevaricació i tràfic d’influències amb relació a la gestió de l’afer BPA i en concret a l’elaboració de l’anomenada llei BPA que va permetre la creació de l’AREB i el procés d’intervenció del banc. El querellant afirma que la llei perjudicava els Cierco i beneficiava la família de l’aleshores ministre, que també tenia accions al banc i que va quedar exempta de responsabilitats. Espot ho va desmentir categòricament i va deixar clar que el text legal es va basar en el concepte de “control societari”. En aquest sentit, va explicar que la llei andorrana no definia aquest concepte perquè la normativa concursal del país era molt antiga. I per això “es va anar a mirar la llei espanyola”, que parla “d’un 5% en el cas de les empreses cotitzades i d’un 10% en el cas de les no cotitzades”, i per això és va agafar la darrera xifra, segons va manifestar el demòcrata, fet que deixava fora de responsabilitat la seva família, que tenia prop del 5% de les accions. La decisió “es va basar en fets objectius i que es troben en dret comparat, no es va anar a beneficiar ningú”, va sentenciar.

Espot va exposar que, de fet, “la llei anava en contra de la meva família” perquè tots els accionistes van perdre el valor de les seves accions però, pel que fa a les responsabilitats, es va anar “només contra aquells accionistes que es podia considerar que tenien un control de la societat i, per tant, que podien tenir algun tipus de responsabilitat en els fets que van conduir a la nota de la FinCEN”, així com als membres del consell d’administració perquè podien tenir “una capacitat d’incidència en el dia a dia del banc”. “Es va anar a demanar responsabilitat a aquells que tenien un control del banc i tots els altres, se’ls va deixar al marge des d’aquest punt de vista, van respondre amb el valor de les seves accions”, va indicar. En aquesta línia, va assegurar que “vaig defensar l’interès general abans que el de la meva família”.

El demòcrata va trobar “curiós” que la querella s’interposés dijous, “just l’endemà” que Espot anunciés la seva candidatura a la reelecció. “Curiosament també”, va afegir, l’acció judicial arriba “sis i en algunes coses nou anys després de molts dels fets que s’hi imputen”. “És certament sorprenent”, va manifestar.

tracking