la norma s'aprovarà dijous

DA rebutja canviar de llei l'estat d'alarma per qüestions energètiques

L’oposició creu que s’ha de regular a través del text específic per a aquests casos

La llei s'aprovarà dijous al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica inclourà la possibilitat de decretar l’estat d’alarma en cas de falta de subministrament elèctric. No hi haurà, per tant, canvis respecte al text que va elaborar el Govern malgrat les queixes dels grups parlamentaris de l’oposició, que consideren que el capítol que parla d’aquesta possibilitat s’hauria d’eliminar d’aquesta llei. Al seu parer, ja hi ha una llei que regula l’estat d’alarma i emergència, i hauria de ser a través d’aquest text que es regulés també la intervenció del Govern en aspectes com ara la restricció de l’ús del vehicle o el tancament obligatori de les empreses en cas de talls de subministrament elèctric greus.

Els parlamentaris en van discutir ahir a la comissió d’Economia però la majoria argumenta que, segons els seus assessors jurídics, la llei d’estat d’alarma i emergència no inclou el supòsit de la falta de subministrament energètic per declarar l’estat d’excepció. El PS també proposava que es fes a través de la Llei de Protecció Civil, que, segons indiquen, sí que preveu aspectes relacionats amb l’energia. Segons els socialdemòcrates, però, no s’ha valorat aquesta opció.

El text únicament ha patit algun petit canvi demanat per terceravia, com ara aclarir per què es demanava un estalvi d’un 15% d’energia i no un altre percentatge. Així, s’ha afegit en el text que es fa d’acord amb els objectius de la Unió Europea.

La llei es votarà dijous al Consell General.

LLEI

-Crisi energètica

La llei permetrà al Govern declarar l’estat de crisi energètica en cas de falta de subministrament i donarà la potestat a l’executiu de tancar empreses i prohibir l’ús del vehicle en cas de necessitat.

-Sense responsabilitat

La llei eximeix FEDA de qualsevol responsabilitat en cas de desperfectes causats per talls de subministrament. El PS ho volia canviar però la majoria ho ha rebutjat.

-Petites modificacions

S’han fet petites modificacions al text a petició de terceravia. Així, per exemple, s’explica que es demana un 15% d’estalvi d’acord amb el que diu la UE.

tracking