rEPORTATGE

Marató legislativa

El ‘modus’ precampanya dels partits no és un impediment perquè els grups intentin tancar la majoria de les lleis pendents al Consell.

Carles Enseñat i Xavier Espot, al Consell General, dijous passat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci del cap de Govern, Xavier Espot, d’optar a la reelecció no ha fet variar l’objectiu del grup parlamentari demòcrata d’intentar enllestir, abans d’acabar la legislatura, els projectes de llei pendents. El més important i imprescindible és el pressupost. L’11 de novembre es va acabar el termini per presentar-hi esmenes, però amb el debat de les esmenes a la totalitat del PS i Terceravia -que van ser rebutjades dijous passat-, els demòcrates van demanar una primera pròrroga per poder treballar-les, que s’acaba l’1 de desembre. Carles Enseñat, president del grup parlamentari, va donar quasi per segur que caldrà sol·licitar una segona i darrera pròrroga per aprovar les esmenes, cosa que no deixarà marge per avançar la data de les eleccions en el cas -que no es dona- que aquesta fos la voluntat del cap de l’executiu.

Encara que la política ja és condicionada per aquesta llarga precampanya fins a una data electoral encara no fixada -que se situaria a mitjan març-, els consellers generals tenen feina acumulada en aquest darrer tram.

Entre els textos més importants que estan a l’espera, la comissió legislativa de finances està centrada en la feina de la modificació de l’Impost de Societats (IS). La setmana que ve es procedirà a la lectura de les esmenes perquè quedi enllestida abans de treballar amb la filera de xifres del pressupost.

Per part d’Economia, els membres de la comissió estan a l’espera que entri a tràmit parlamentari el text legal sobre els treballadors a compte propi (autònoms); Interior té a les mans la reforma del Copi Penal, que espera tancar la setmana vinent, per després seguir treballant en el projecte sobre Iniciatives Legislatives Populars (ILP).

Per la seva banda, la comissió d’afers socials té un altre text molt esperat i de gran incidència, com és el de les mesures sobre l’habitatge, que hauria de ser sotmés a votació a principi de de-sembre. Salut té sobre la taula la llei de biomedicina, que el proper dia 24 entrarà a la comissió per aprovar-la en aquest mandat. Educació està estudiant la proposició de llei de l’Estatut de l’Artista, que, segons Enseñat, té un ampli suport. Ordenament ha de fer front a la llei d’impacte ambiental i encara està pendent del criteri del Govern referent a la proposició dels comuns sobre els agents de circulació.

tracking