PROTOCOL

Control individual en la demanda de les matrícules turístiques per evitar picaresques

Es van atorgar aquestes plaques especials a temporers d’hivern per error

Retencions per entrar al Principat. A dalt, una matrícula turística.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Automòbil Club d’Andorra i el Govern han deixat de validar les anomenades matrícules temporals o turístiques (MT) després de detectar que s’ha fet una mala interpretació de la llei, i que s’estaven facilitant aquest tipus de plaques -molt poc freqüents- a persones que no reuneixen els requisits.

Divendres es va decidir un nou protocol per analitzar cada cas i evitar la picaresca. Així ho van aclarir el secretari general de l’ACA, Toti Sasplugas, i Josep Pujol, director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport. Tot plegat suposa que no es renovaran la majoria de matrícules d’aquest tipus -amb les sigles MT dins d’un quadre en vermell- que circulen per Andorra. Pujol va precisar que només hi poden optar aquelles persones que no són residents a Andorra. Però encara hi ha més limitacions, ja que aquests vehicles tampoc poden circular pel país d’origen del seu propietari.

Quan l’ACA rebi una petició ho comunicarà al departament perquè aquest verifiqui la situació real del sol·licitant. Es vol impedir que un presumpte turista reclami la MT, i que paral·lelament o després aconsegueixi el permís de residència. Un altre canvi destacat és que només hi poden accedir les persones físiques i no les jurídiques, ja que anteriorment hi havia empreses de pneumàtics que feien les seves proves de qualitat amb vehicles matriculats com a turístics.

Sasplugas va detallar que fins ara l’ACA atorgava la matrícula a treballadors temporers i el Govern les validava, “per tant hi ha una responsabilitat compartida en aquesta aplicació equivocada de la llei”, va comentar. Des que es va detectar l’error, s’ha començat a aplicar la normativa tal com es fixa al Reglament relatiu a la matriculació i al Registre de Vehicles, que estipula que no poden matricular vehicles al seu nom les persones físiques estrangeres residents a Andorra amb autorització de residència o de residència i treball, i tampoc amb la temporal. Amb l’aprovació del nou reglament sobre les plaques de matrícules es va poder comprovar que s’estava en contradicció amb la Llei qualificada d’immigració, s’apunta des de l’ACA. El col·lectiu més perjudicat per l’aplicació de la llei són els temporers. Alguns d’ells aprofitaven l’estada laboral a Andorra per comprar un vehicle d’ocasió i desplaçar-se per anar al lloc de treball o moure’s pel país. Això s’ha acabat. Sasplugas ho explica gràficament: “Actualment només tenen dues opcions: rènting o fer servir el transport públic”.

Les MT s’han de renovar cada any. Moltes persones s’estan trobant que ja no ho poden fer, tot i que l’ACA i l’executiu han pactat que aquells que ja han fet tots els tràmits i han adquirit un vehicle puguin circular amb la placa turística encara que no reuneixin els requisits i de manera excepcional: “No són més de set i l’any que ve no podran renovar”, assenyala el secretari general de l’ACA, que calcula que actualment hi ha per Andorra poc més d’un centenar d’automòbils que disposen d’aquesta matrícula turística o temporal.

Els temporers es troben que no són considerats residents, i per tant tampoc tenen la possibilitat d’aquirir un vehicle i matricular-lo amb el procediment habitual.

L’equivocació va ser detectada pel gabinet jurídic del Govern. Des de fa un mes i mig s’aplica la normativa rigorosament. Els temporers s’han quedat sense la possibilitat d’adquirir en propietat un vehicle d’ocasió per als seus desplaçaments.

EL QUE DIU EL REGLAMENT DE LES MT

El decret del 2021, d’aprovació del Reglament relatiu a la matriculació i al Registre de Vehicles, estipula que les persones andorranes no residents a Andorra i les persones estrangeres sense autorització de residència o de residència i treball poden matricular vehicles amb matrícula turística (MT). En el cas d’un vehicle d’ocasió, han de tenir un motor amb una classificació Euro i una antiguitat màxima de sis anys des de la data de fabricació. Sense límit d’antiguitat en el cas d’un vehicle amb matrícula andorrana.

Matrícula turística

tracking