congrés demòcrata

Espot aspira a guanyar amb majoria absoluta

El líder de DA anuncia que optarà a la reelecció després de mesos d’incògnita

El president de DA i cap de Govern, Xavier Espot, saludant-se amb la síndica general, Roser Suñé.

El president de DA i cap de Govern, Xavier Espot, saludant-se amb la síndica general, Roser Suñé.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ja és candidat a les properes eleccions generals, si bé el líder de la formació taronja va recordar ahir, després del seu anunci, que “és una candidatura prèvia i després els militants l’hauran d’avalar; crec que encara no ho hem de donar per fet”. Després de mesos d’intriga i suspens, el president de Demòcrates va acabar amb el secret a veus i va formalitzar la intenció de tornar a liderar la formació en els comicis “de la propera primavera”. L’escenari triat per fer l’anunci va ser el setè congrés de Demòcrates. “Un bon lloc per fer anuncis”, segons havia dit el dia abans el secretari general del partit, Jaume Serra. I així ho va aprofitar l’actual cap de Govern que, després del discurs, va asseverar davant els mitjans de comunicació que la decisió estava presa des de final del mes de setembre. “Òbviament hi ha hagut dubtes, és totalment humà”, va asseverar Espot, que durant les paraules adreçades als assistents va assegurar que “no he vingut a clausurar el congrés, sinó a començar una nova pàgina de la història política d’aquest país”.

De fet, Espot estava demorant l’anunci fa mesos. Primer ho havia de dir a final de setembre. Posteriorment, els problemes amb l’urbanisme el van portar a ajornar la decisió a després del debat d’orientació política. Amb l’arribada de la tardor, la formalització de la candidatura va dependre del viatge a Nova York del cap de l’executiu a les Nacions Unides, mentre que posteriorment, la crisi energètica el va acabar portant a fer l’anunci davant els seus. “La meva decisió obeeix a un llarg procés de reflexió [...], després, aquest procés de reflexió s’ha vist en certa manera aturat per una sèrie de circumstàncies que ens han obligat a prioritzar, com no pot ser d’una altra manera, la meva faceta de cap de Govern”, va dir Espot.

AMB LA MATEIXA FORÇA

L’objectiu que es va marcar sense embuts l’aspirant a la reelecció com a cap de Govern va ser l’assoliment d’una majoria absoluta, així com la majoria de comuns en els comicis parroquials. En aquest sentit, Espot va asseverar que “cal barrar el pas a aquelles formacions que només veuen les dificultats del país, però que més enllà de la queixa no saben, ni sabran mai, fer prosperar Andorra”. Així, el president demòcrata va assegurar que “en moments de crisi no es pot deixar el timó en mans d’aprenents de bruixot”, una expressió que va voler fer servir per apuntar cap a “determinades persones que a vegades no són conscients que tirar endavant un projecte polític no és un caprici”.

Així i tot, l’objectiu de la majoria absoluta “no està guanyat”, especialment “per les circumstàncies”, va defensar Espot, que va assegurar que “conservo la mateixa força i il·lusió que quan vaig esdevenir secretari d’Estat, quan vaig esdevenir ministre o ara fa quatre anys”.

ESPOT RECORDA QUE "NORMALMENT" EL NÚMERO DOS DE LA LLISTA ÉS DE LA CAPITAL

“Normalment el número dos, si el número 1 és d’Escaldes, és lògic que sigui d’Andorra la Vella, perquè és la parròquia més poblada, però això no vol dir que hagi de ser la senyora Conxita Marsol”, va assegurar ahir Xavier Espot amb relació a la possibilitat que la cònsol major de la capital acabi a la llista nacional. Així i tot, el demòcrata va deixar totes les portes obertes i va apuntar que encara és massa aviat per parlar de llistes o de possibles candidats a ocupar la cadira de síndic. Tanmateix, el que sí que va deixar clar Espot és que DA tindrà la voluntat d’incorporar independents a les llistes nacionals i fins i tot algun partit de caire territorial, com podria ser Ciutadans Compromesos. “La nostra voluntat és fer una llista nacional que sigui de demòcrates i independents i, eventualment, pugui incorporar formacions d’àmbit parroquial”, va apuntar. Pel que fa als possibles pactes a les llistes parroquials, Espot va tornar a insistir que cal analitzar parròquia per parròquia. Així i tot, sí que va deixar clar que “pactes contra natura o pactes estranys des de DA no els farem”.

tracking