L'Estat es quedarà els 3 milions embargats del 'Rei del tomàquet'

El Superior eleva a definitiva la sentència condemnatòria per blanqueig de diners

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat es quedarà els tres milions d’euros que Scott Sayler, conegut com el Rei del tomàquet, tenia bloquejats en un compte del Principat, després que el Tribunal Superior hagi elevat a definitiva la sentència de Corts que el considera culpable d’un delicte major de blanqueig de diners. Així mateix, la sentència en segona instància confirma la condemna de l’empresari nord-americà a tres anys de presó condicional, a una multa de 2,5 milions d’euros i a l’expulsió temporal del Principat per un període de 20 anys.

Així, la justícia andorrana considera provat que els diners que l’empresari va dipositar en un compte andorrà els havia aconseguit a través de cometre delictes de manipulació del mercat i suborns en el si de la seva empresa. De fet, creu acreditat que va dur a terme “actes d’ocultació i transformació del producte o benefici de l’activitat criminal”, quan va intentar comprar un habitatge a una constructora andorrana, a la qual va fer una transferència de 47.500 euros. I observa que, quan el condemnat es va considerar culpable als Estats Units, va acceptar la relació entre el compte d’Andorra i els delictes comesos.

Els fets es remunten a l’any 2010, quan les autoritats andorranes van bloquejar, a petició dels Estats Units, tres milions d’euros que l’empresari guardava en un compte del Principat, després de ser arrestat per les autoritats nord-americanes. Tres anys després, el tribunal de Sacramento va condemnar Sayler per haver desenvolupat, durant deu anys, un sistema de suborns als responsables de compres de les principals marques de menjar que utilitzaven tomàquets per als seus productes, com ara Kraft Foods o Frito Lay. Aquestes companyies adquirien a SK Foods, l’empresa de Salyer, el tomàquet processat a un preu inflat respecte del mercat, un increment que després repercutien sobre el consumidor. A més, venia el producte adulterat amb més químics dels permesos legalment per l’FDA (Foods and Drugs Administration), l’organisme regulador dels productes comestibles i dels medicaments als Estats Units.

Aquest sistema fraudulent li va permetre liderar el mercat mundial del tomàquet processat amb filials a múltiples països del món. L’any 2009, poc després de destapar-se l’escàndol, l’empresa SK Foods va entrar en fallida i va ser venuda.

tracking