Foc al centre cultural

La crisi de materials marcarà la reobertura

L’objectiu dels sis mesos pot dilatar-se per les dificultats derivades de la construcció

Alumnes de la Universitat d'Andorra observant la retirada de material ahir al matí.

Alumnes de la Universitat d'Andorra observant la retirada de material ahir al matí.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els problemes amb el subministrament de materials poden fer variar la data de reobertura del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, que dimecres passat va patir un incendi. El mateix dimecres el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, es va marcar “com a objectiu” tenir l’obra enllestida pels volts del març o abril del 2023. Tanmateix, fonts del comú van apuntar ahir que les dificultats existents en el sector de la construcció per aconseguir els materials poden fer endarrerir les previsions inicials.

Així i tot, la intenció de la corporació és iniciar les tasques de rehabilitació dilluns vinent, una data que encara cal concretar i que dependrà de rebre el vistiplau dels pèrits, que hauran de decretar que la zona és segura per començar a treballar. De fet, durant la jornada d’ahir es van iniciar les tasques de desbrossament del fals sostre, l’element que provoca que encara no sigui del tot segur accedir al centre. A més, durant tot el dia els operaris van estar retirant a l’exterior de les instal·lacions el mobiliari afectat per les flames, el qual es va dipositar en els contenidors instal·lats a la plaça de la Germandat.

D’altra banda, els bombers van finalitzar ahir de forma oficial el servei a dos quarts de set del matí després d’haver fet ronda cada dues hores durant la nit per evitar possibles reactivacions del foc, segons va explicar ahir el cap de guàrdia del cos.

ALTRES SERVEIS AFECTATS

Més enllà dels problemes al centre –i les implicacions que hi ha hagut amb les activitats que s’hi havien programat–, l’incendi també va afectar zones com el servei de circulació, les oficines de la Mútua Elèctrica, així com el mateix aparcament de la plaça de la Germandat.

Pel que fa al servei de circulació, el comú va decidir ahir traslladar l’oficina al centre esportiu LAU Esports, on hi ha un despatx comunal. En el cas de l’aparcament, també de titularitat comunal, s’està treballant per poder-lo obrir al més aviat possible i no es descarta que es pugui fer durant el dia d’avui. En aquest sentit, el problema principal és que el centre de control –l’espai des del qual es controlen les barreres– s’ha vist afectat per l’impacte de l’aigua, deixant el cablejat elèctric malmès. Tanmateix, cap vehicle es va veure afectat ni pel foc ni per l’aigua, segons va explicar el comú.

En canvi, la Mútua Elèctrica ja ha obert avui amb normalitat. Les dependències es van veure danyades per l’aigua, ja que es va arribar a acumular un “pam”, segons el director tècnic de la companyia, Joan Carles Grau. Durant la jornada d’ahir es van dur a terme tasques de neteja per recuperar l’operativitat de l’oficina. De fet, Grau va explicar que a les seves dependències van patir danys als servidors, al sistema informàtic i al mobiliari. Fins i tot el personal va haver de trencar part del sostre per evacuar aigua.

Cal destacar que ahir l’UdA no va poder posar la calefacció, un servei que avui ja tornarà a estar operatiu després de la neteja realitzada per eliminar la cendra.

ZONES AFECTADES

-Mútua elèctrica

L’oficina ha reobert avui amb normalitat després d’acumular fins a “un pam d’aigua” i patir danys en el servei informàtic i als servidors.

-Servei de circulació

El comú ha decidit traslladar les dependència a un despatx ubicat al centre esportiu LAU Esports, molt a prop de Centre Cultural.

-Aparcament

Si bé els vehicles no es van veure afectats, el centre de control per obrir i tancar les barreres sí que va patir l’efecte de l’aigua.

-Universitat

Durant el dia d’ahir no es va poder posar la calefacció perquè es van haver de netejar els filtres. Avui el servei ja torna a funcionar.

PRIMERES REVISIONS AL CENTRE CULTURAL

Operaris de la Mútua Elèctrica van comprovar ahir l’estat de la instal·lació a l’interior del centre. Així, van poder verificar que el quadre general, l’estació transformadora i el grup electrogen “estan bé” i no estan afectats perquè no hi va arribar l’aigua. Tanmateix, cal realitzar la revisió de cada subquadre dins del centre per restablir el subministrament, una tasca que farà l’empresa escollida pel comú.

tracking