Diari TV 'Parlem-ne'

L'ADA demana que la baixa paternal i la maternal s'equiparin

Codina confia que els polítics trobin una solució per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, tot i el model institucional

La presidenta de l'ADA, Mònica Codina, amb la presentadora, Pietat Martín Vivas.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, va anunciar ahir que l’entitat està preparant una proposta per igualar la baixa paternal i la maternal i que, d’aquesta manera, els homes també puguin encarregar-se durant més temps de la cura dels infants. Així ho va manifestar en el transcurs de l’entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, explicant que la iniciativa, que encara ha d’aprovar la junta però que estarà materialitzada abans que acabi l’any, vol acabar amb l’actual sistema, que “penalitza” la dona perquè és la que habitualment s’encarrega de cuidar els menors i per oportunitats professionals. “Es tracta de trobar la fórmula perquè tant els homes com les dones tinguin cura dels fills”, va explicar Codina, afegint que “ara ens sembla estrany que l’home es pugui quedar a casa a cuidar els fills i és una cosa que ha de canviar”.

Una altra de les prioritats de l’ADA és continuar treballant perquè l’avortament pugui ser una realitat al país. En aquest sentit, Codina va dir que “veig possible” que sigui així abans del 2026, tal com havien reivindicat, “almenys pel que fa als tres supòsits bàsics”. Tot i axò, Codina va admetre que s’està deixant un temps prudencial perquè es “trobi el punt d’equilibri” amb el Copríncep episcopal, una cosa en què li consta que estan treballant els polítics en aquests moments. “No esperarem tres anys, sinó que ens han de donar una resposta”, va indicar Codina, afegint que “ens encantaria que es pogués despenalitzar l’avortament conservant el nostre model institucional”. Amb relació a aquest punt, la dirigent de l’ADA va manifestar que “va ser un error per part del Govern” haver portat a la Fiscalia Stop Violències, una associació que ha centrat en aquesta qüestió bona part del seu treball. “Judicialitzar la política no està bé i en aquest cas passa igual”, va dir Codina, al temps que va recordar que “ha estat contraproduent per a Andorra”.

Codina també va manifestar que la Llei d’igualtat ha significat “un abans i un després” per treballar per la igualtat de les dones, tot i que hi continua havent discriminació amb relació als homes. En aquest sentit, va esmentar la necessitat que sigui una realitat al més aviat possible l’Institut Andorrà de les Dones. “S’hauria de fer de manera immediata, però el cert és que no tenim notícia, tot i que em temo que no es farà fins després de les eleccions generals.” La presidenta va indicar, parlant de política, que “el feminisme sempre ha estat més entès per partits d’esquerra i centre esquerra”, i que encara “hi ha molta reminiscència masclista en política”.

tracking