'operació catalunya'

La justícia espanyola atura la comissió rogatòria per citar Rajoy

Els magistrats insten l’advocacia de l’Estat i la Fiscalia que es pronunciïn abans de dijous

Rajoy durant un acte del seu partit a Madrid.PP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid ha paralitzat de manera urgent la comissió rogatòria dictada per Andorra per citar a declarar l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy arran de la querella sobre l’operació Catalunya en què figura com a investigat.

En una interlocutòria, firmada ahir, els magistrats han considerat pertinent suspendre l’auxili judicial emès pel Principat que també preveu les citacions de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i de l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro.

El TSJ de Madrid ha acordat concedir la mesura cautelaríssima sol·licitada pels exmembres del govern i l’ha traslladat a l’advocacia de l’Estat i a la Fiscalia perquè es pronunciïn abans de les 14.00 hores de dijous. Transcorregut aquest termini, es resoldrà sobre la mesura cautelar.

Segons han explicat els magistrats, es justifiquen les raons d’“urgència” per adoptar aquesta mesura i es concedeix “només als efectes que pel ministeri de Justícia no es procedeixi a la devolució a les autoritats andorranes de la comissió rogatòria”, fins que el tribunal pugui examinar en audiència els arguments de l’advocacia i la Fiscalia sobre el fons de la mesura sol·licitada.

El tribunal madrileny s’ha pronunciat ara arran de la impugnació per part de la defensa de Fernández Díaz contra la decisió de la secretaria d’Estat de Justícia –dictada el 30 de setembre passat– d’inadmetre el recurs d’alçada contra l’acte de la direcció general de Cooperació Jurídica Internacional de fer curs a la comissió rogatòria d’Andorra.

La Batllia investiga els tres excàrrecs per presumptes delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals per la suposada relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l’exvicepresident Oriol Junqueras.

Els fets denunciats a les querelles estan relacionats amb presumptes extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d’agents de la policia nacional a responsables de BPA per conèixer “mitjançant vies il·legals” una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana de diversos governants de Catalunya i els seus familiars, entre ells Pujol, Mas i Junqueras.

Recentment, les defenses de Rajoy, de Fernández Díaz i de Montoro van al·legar que havien vist vulnerats els seus drets perquè el jutjat d’instrucció 32 de Madrid, en donar tràmit a la rogatòria, no va realitzar el “previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional”. L’Audiència Provincial de Madrid els va donar la raó perquè considera que aquest jutjat havia d’haver estimat els recursos contra la comissió rogatòria. Va precisar que no podia admetre els seus recursos de queixa perquè la batlle ja havia actuat i donat resposta al Principat, per la qual cosa va avalar l’auxili judicial brindat a les autoritats andorranes.

tracking