'cas gao ping'

Un judici molt “atípic”

Les vistes de BPA estan marcades per fets poc habituals, com ara els diversos ajornaments que ha viscut o el fet que el fiscal general es passi setmanes llançant preguntes a l’aire.

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Havia de ser el judici del segle. Segurament el més important d’Andorra. En canvi, la vista oral de la causa primera de BPA, el conegut cas Gao Ping, s’ha acabat convertint en una llosa pesada. En un afer que ja pràcticament no interessa a ningú. Avorreix fins i tot els periodistes del país, que ja gairebé mai assisteixen a les vistes perquè s’han cansat de passar hores a la sala escoltant el “soliloqui” del fiscal general, com bromegen alguns, i sortir-ne sense notícia.

La sala Magna de la Batllia, que els primers dies de judici aglutinava mitjans del país i de fora, ara amb prou feines compta amb tots els acusats i els respectius representants legals. El judici s’està allargant tant que el president del Tribunal de Corts, Enric Anglada, ha optat per mostrar-se flexible a l’hora de dispensar un i l’altre per compromisos laborals, mèdics o del tipus que sigui, sempre que estiguin justificats. Ell mateix ho va reconèixer en l’última sessió abans de la pausa estival: “La tolerància de la sala sempre ha estat brutal i absoluta”, va sostenir, afegint que “estem donant un tracte molt diferent d’altres vegades”.

Tribunal "condescendent"

D’“atípic” a una “pèrdua de diners i temps absoluta”, les valoracions que se’n fan al rebedor de la seu judicial són diverses. “Jo ja no sè què dir ni opinar d’aquest judici”, comenten alguns. El dia a dia es viu amb desconcert. La “condescendència” del Tribunal, que permet al fiscal general Alfons Alberca passar-se setmanes senceres llegint declaracions passades i llançant preguntes a l’aire, converteix el judici en tediós, lent i monòton. A tot això cal sumar-hi l’acústica dubtosa de la sala, que fa difícil seguir el fil del discurs. Però si Anglada té una cosa clara és que en aquest judici no serà acusat de menystenir els drets de defensa ni d’acusació de cap de les parts. Per això, davant les protestes d’alguns advocats pels interrogatoris sumament llargs del fiscal, Anglada respon: “És agotador, té raó, però és conseqüència que el seu representat no respon les preguntes. El fiscal té tot el dret a fer les preguntes i trobo que són adients. Que és pesat, no li ho negaré. També ho és per al tribunal”. De fet, Anglada ha manifestat altres vegades, davant l’avís d’algun lletrat de voler fer interrogatoris extensos que “com més profundes, concretes i detallades les preguntes, millor. Nosaltres intentem arribar al fons i buscar la veritat”.

Tot plegat fa difícil preveure una data final d’aquest afer que va esclatar l’any 2015 amb la nota del FinCen. Els més optimistes esperen començar les vacances de Nadal amb les conclusions del fiscal general exposades, mentre que altres –segurament més realistes– dubten que això passi abans de l’abril.

Les declaracions dels 25 acusats tot just estan arribant a la fi i segurament a principis del mes que ve es podrà encetar una nova etapa, l’interrogatori dels 22 testimonis i 25 pèrits, que la batllia ja ha començat a citar. Possiblement, el primer a testificar sigui l’empresari valencià Rafael Pallardó, un nom que ha sonat milions de vegades a la sala perquè suposadament hauria estat l’encarregat de les operacions d’intercanvi per blanquejar diners de la màfia xinesa. Així mateix, testificaran auditors de KPMG, Deloitte i altres empreses que van auditar el banc.

El judici del cas BPA s’ha vist interromput diverses vegades des que es va iniciar, el gener del 2018. La covid i la renúncia de l’advocat Josep Anton Silvestre a portar la defensa de sis dels acusats, al·legant no tenir forces, han estat alguns dels motius per ajornar la vista.

S'INVESTIGA SI ES VA BLANQUEJAR DINERS DE LA MÀFIA

Malgrat que l’objectiu del judici de la causa primera de BPA, el cas Gao Ping, és treure l’entrellat de si al banc andorrà es van blanquejar o no, de manera deliberada, diners d’origen il·lícit provinents de la màfia xinesa, les defenses apunten que dels xinesos, al judici, no se n’ha parlat. I la persona que suposadament s’hauria encarregat de les operacions per blanquejar els diners, l’empresari Rafael Pallardó, compareixerà pel cas davant del Tribunal, però com a testimoni, i no com a acusat. Segurament serà el primer a testificar

tracking