conveni col·lectiu

Mitja jornada amb el 70% del sou als 60 anys al SAAS

Els treballadors d'aquesta edat amb una antiguitat de 25 anys podran reduir les hores si es comprometen a jubilar-se als 65

Dues treballadores del SAAS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conveni col·lectiu del SAAS que es va pactar fa pocs dies entre la direcció de l’hospital i el comitè d’empresa estableix, entre d’altres qüestions, que tots els treballadors de 60 anys que tinguin un mínim de 25 anys de prestació efectiva a l’empresa –excepte els càrrecs directius– podran acollir-se a un règim de mitja jornada laboral. En concret, el conveni, al qual ha tingut accés el Diari, marca que “la distribució horària es pactarà amb la direcció” i “el treballador que es trobi en aquesta situació percebrà una remuneració equivalent al 70% del seu salari base, dels triennis i d’altres conceptes retributius fixos corresponents a la jornada completa”.

Això sí, la participació en aquest règim de prejubilació serà voluntària però per accedir-hi el treballador s’haurà de comprometre a jubilar-se definitivament en arribar als 65 anys.

COMPLEMENTS

És un dels aspectes que marca el document, que fixa els drets i deures dels treballadors de l’hospital i permet desbloquejar qüestions com el pla de carrera professional. Així mateix, en el document, de 74 pàgines, es determinen conceptes i preus de complements per hores extraordinàries, per treballar de nit, en festius o en caps de setmana. També s’estipula que el personal indefinit percebrà un complement per antiguitat per cada tres anys de feina amb un límit de quatre triennis i que tindran una paga suplementària que rebran el mes de desembre.

Altres qüestions per les quals es marca que s’ha de percebre un complement són els viatges en helicòpter o un premi per jubilació, que rebran tots els treballadors amb una antiguitat a l’empresa superior als cinc anys en arribar a l’edat de jubilació i que es basa en un suplement retributiu consistent en 60 dies calculat sobre el salari brut fix mensual. Així mateix, en el document consta un complement de natalitat, que els treballadors perceben per cada nadó, i un per matrimoni. Cada complement serà per un import de 300 euros, segons es fixa en el mateix conveni.

El pacte estipula, d’altra banda, els permisos que poden demanar els treballadors. Dins dels retributius, el SAAS contempla que, durant els nou mesos següents a la data del part, el progenitor pugui absentar-se del seu lloc de treball durant dues hores per alimentar el seu fill. En cas de bessons, el permís serà de tres hores, i si les jornades laborals diàries superen les vuit hores es tindrà dret a la part proporcional d’hores establertes. El conveni marca, tanmateix, que el progenitor tindrà dret a triar entre gaudir les hores d’alimentació per dia o bé acumular-les i allargar així el període de baixa per maternitat. “El nombre d’hores en cas de compactació serà de 40 dies naturals i s’haurà de gaudir immediatament després del permís especificat en el punt 2”. És a dir, després del permís que també s’especifica en el conveni i que consisteix en sis dies naturals per perllongar la baixa maternal i dos dies naturals per perllongar la baixa paternal. També es donen cinc dies naturals en cas de naixement d’un fill o de rebre la guarda i custòdia d’un infant en un procés d’adopció.

També es concedeixen quinze dies naturals retribuïts en cas de matrimoni, unió civil o unió estable de parella. El permís s’ha de sol·licitar amb 45 dies d’antelació i es realitzarà preferentment a comptar del dia de la celebració de la boda o de la data efectiva d’inscripció al Registre civil a menys que es pacti un altre període. Es preveuen també permisos en cas de mort d’un familiar fins al segon grau de parentesc o per intervenció quirúrgica o malaltia greu. Es contemplen també excedències amb reserva de plaça.

CONVENI

1. Mitja jornada a partir dels 60 anys

El conveni permet als treballadors de 60 anys amb 25 d’antiguitat acollir-se al règim de mitja jornada amb el 70% del salari si es comprometen a jubilar-se als 65 anys.

2. Fins a quatre triennis i paga extraordinària

Els treballadors rebran un complement d’antiguitat cada tres anys amb un límit de quatre. A més, rebran una paga extraordinària el mes de desembre.

3. Complement per a aquells que es jubilin

Els treballadors que es jubilin i portin més de cinc anys a l’empresa rebran un suplement retributiu consistent en 60 dies calculat sobre el salari brut fix mensual.

4. Complement de natalitat i per matrimoni

El conveni estipula que els treballadors rebran un complement de natalitat i per matrimoni. Tots dos per un import de 300 euros.

5. 40 dies naturals per alletament

El progenitor podrà escollir entre tenir dues hores per alimentar el fill els nou mesos posteriors al part o compactar les hores i gaudir de 40 dies naturals més de baixa.

6. 15 dies per unió civil o estable i per matrimoni

El conveni marca que es concedeixen quinze dies naturals retribuïts en cas de matrimoni, unió civil o unió estable de parella. El permís s’ha de sol·licitar amb 45 dies d’antelació i haurà de ser efectiu després de la data de la unió o bé en un altre període si així es pacta amb l’empresa.

SUBVENCIONS AL MENJADOR DEL SAAS

El conveni col·lectiu del SAAS preveu una subvenció de les despeses de restauració a la cafeteria del centre “degut a la prestació laboral ininterrompuda dels empleats per mantenir la continuïtat de l’activitat sanitària”. En concret, el document preveu una subvenció del 45% del preu de l’àpat a les persones a les quals els horaris de dinar o sopar els coincideix amb la jornada laboral i del cent per cent a les persones que es troben realitzant una guàrdia a partir de les 13 hores de treball efectiu.

tracking