Quota general per als immigrants que hagin fet tres temporades

El període es rebaixa perquè les empreses puguin “fidelitzar” els treballadors

Treballadors temporers davant del servei d'Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior ha decidit reduir de sis a tres les temporades necessàries perquè els immigrants puguin acollir-se a la quota general. Així ho va explicar ahir el ministre Josep Maria Rossell en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El mandatari va exposar que la voluntat és solucionar els problemes de mà d’obra amb els quals s’ha trobat el país i que les empreses puguin “fidelitzar” els treballadors que segueixen venint al Principat. Aquest és el canvi més significatiu que s’inclou en el reglament que va aprovar ahir l’executiu i que estableix 4.910 permisos de temporers per a aquest hivern. La xifra suposa un 16,9% més de quotes que l’hivern anterior. Pel que fa al repartiment, 4.713 seran per a temporers i 197 per a fronterers temporers.

Del total d’autoritzacions de temporada, 2.845 corresponen al sector hoteler, 1.003 a treballadors de les pistes d’esquí, 582 a establiments hostalers de les pistes, 35 a agències de viatges, 360 a comerços de les pistes i 85 al sector de la neteja. Les autoritzacions que han tingut l’increment més notable han estat el sector hoteler, l’hostaleria a les pistes, i els comerços a les pistes amb un augment d’un 23%, d’un 21,5% i d’un 14%, respectivament. D’altra banda, el Govern també va aprovar una quota general de 1.200 autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer, el mateix nombre que la temporada anterior.

Rossell també va explicar que el ministeri està estudiant la demanda del grup de temporers argentins de crear una oficina per resoldre dubtes a aquests treballadors. A més, el ministre va admetre la dificultat que es troben amb el tema de l’habitatge i va demanar a les empreses que facilitin pisos als treballadors. “Hi ha efectivament un problema real amb l’habitatge i Govern pot ajudar però també els empresaris han de tenir en compte que l’executiu no pot arribar a tot”, va declarar Rossell, que ahir va actuar com a ministre portaveu en absència de Jover, que està de viatge a Washington.

En aquest sentit, Rossell va insistir que els empresaris “han de posar de la seva part perquè els treballadors trobin habitatge”, i va animar els empresaris a reflexionar sobre el tipus de negoci que volen, “amb treballadors més remunerats, un habitatge digne, i potser alguns veuran que no són rendibles”.

+

Control al bus escolar

Aprovada la licitació d’un sistema de localització que permetrà fer un seguiment a temps real dels infants que usin el bus escolar.

Nou batxelor

El consell de ministres ha donat llum verd al decret d’aprovació del pla d’estudis del bàtxelor en comunicació de la Universitas Europaea IMF .

Ajuts a la ramaderia

El ministeri d’Agricultura actualitzarà i reforçarà els ajuts al bestiar oví i crearà un nou ajut per a la producció de carn vermella.

CAP INCIDÈNCIA A LES INSPECCIONS

El ministre Rossell va indicar ahir que en les inspeccions per controlar les subcontractacions en el món de la construcció no es va trobar “cap qüestió relativament important”, i tots els treballadors estaven autoritzats. Tot i això, va afegir que “potser s’hauria de canviar la llei perquè el que hi ha ara està fet en un altre sentit i no dirigit a persones de curta durada”. També va admetre que en l’àmbit laboral hi ha situacions “que deixen molt a desitjar” tot i que no depenen d’Andorra, sinó del país on han estat contractats.

tracking