llengua

El PS aposta per sancionar en cas d'“infracció flagrant” de la llei

Els demòcrates són partidaris de “corregir” si hi ha un incompliment en l’ús del català

Un moment de la presentació de la nova campanya sobre el català.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela es va mostrar ahir crítica amb les polítiques que s’han desenvolupat els últims anys per promocionar l’ús del català. Per una banda, Vela considera que no s’han destinat els recursos suficients a aquest objectiu, com prova que les campanyes de comunicació no han tingut una continuïtat, i d’aquesta manera han estat menys efectives. “Si les campanyes s’haguessin fet a un altre ritme i amb contundència potser avui estaríem en una situació diferent”, va manifestar.

I, per una altra, la parlamentària del PS creu que s’hauria de sancionar quan es constata que hi ha hagut una “infracció flagrant”, cosa que no s’ha fet mai en una llei que va ser aprovada ara fa 22 anys. A més, Vela opina que el servei de Política Lingüística hauria de tenir mitjans humans suficients per portar a terme “actuacions d’ofici pels carrers”, fet que, segons va afirmar, no passa avui dia. “És trist veure com durant molts anys s’ha estat incomplint la llei sense que s’hi hagin destinat més recursos”, va emfasitzar la conseller socialdemòcrata, que va afegir que la campanya que tot just s’ha posat en marxa sobre els drets i obligacions respecte al català “arriba tard”.

Per la seva banda, la consellera general demòcrata Sandra Codina va mostrar la seva satisfacció per aquesta nova campanya, que va en la línia de la resolució aprovada pel Consell General en el debat d’orientació. “Tant de bo no calgués fer campanyes però aquestes ens serveixen per recordar que no hem d’oblidar la nostra llengua”, va indicar Codina. La parlamentària considera que s’ha de fer un esforç “per evitar els estrangerismes dins del que sigui possible i prioritzar la utilització del català”. A més, Codina és partidària de “corregir i no de sancionar perquè no sé si això aportaria alguna cosa”.

La presidenta del Centre de la Cultura Catalana, Teresa Cabanas, va explicar, per la seva banda, que “no hi ha un interès palpable al carrer perquè el català estigui present”. En aquest sentit, creu que “tots hauríem d’esforçar-nos més per parlar en català i no canviar al castellà quan algú ens parla en aquesta llengua”. Per a Cabanas, l’Administració hauria de multar quan es produeix alguna infracció i no es prenen mesures per corregir la situació. “Si veritablement es fos més estricte en l’aplicació de la llei arribaria un moment en què la gent es convenceria que cal parlar en català”, va afegir Cabanas. “No noto una millora, sinó un retrocés del català, si bé totes les campanyes són bones”, va afegir.

tracking