Ajut per a despeses de calefacció per a famílies amb rendes baixes

Jover ha anunciat que el Govern farà una transferència per cobrir una part del cost energètic

Eric Jover durant la compareixença d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està ultimant els detalls de l'ajut directe per cobrir despeses de calefacció que s'atorgarà a famílies amb rendes baixes, segons ha anunciat Eric Jover aquesta tarda en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El ministre Portaveu i de Finances ha explicat que es tracta d'una transferència que es farà a les llars que compleixen amb el llindar d'ingressos que s'establirà sense que hagin de presentar ni factures de gasoil, ni el rebut de la llum ni de compra de pèl·lets. "És un cop de mà per a despesa de calefacció, no de tot l'import", sigui quin sigui el tipus d'energia emprada, ha declarat Jover, afegint que s'ha decidit aquesta mesura perquè el Govern té elements per veure que hi ha una pèrdua de poder adquisitiu que complica la vida a les famílies i a l'hivern la calefacció és imprescindible a Andorra.

Jover ha indicat que el Govern està acabant de definir el llindar que es fixarà per atorgar l'ajuda i que no es tindrà en compte l'índex Lecs (llindar econòmic de cohesió social) que es fa servir per d'altres prestacions. El ministre ha apuntat que podria fer-se servir el barem econòmic que s'utilitza per valorar els ajuts al lloguer d'habitatges. I ha precisat que es tracta d'un model de "xec energètic" que ja apliquen d'altres països, que no cobrirà el 100% de les despeses per a calefacció que tingui cada família beneficiaria de l'ajut en concret sinó que es definirà un import del càlcul que s'ha fet sobre el que necessiten gastar a una llar per passar l'hivern.

El ministre ha remarcat que aquesta mesura s'afegeix a la de no aplicar aquest any l'increment al gasoil de calefacció per la taxa verda. I ha recordat que per a aquest carburant la taxa es repercuteix de manera diferida en diversos exercicis i el percentatge previst per al 2023 es passa a un altre any.

Eric Jover ha assenyalat que el Govern està acabant d'afinar les xifres per saber la partida que caldrà destinar a aquests ajuts energètics i que no caldrà activar una partida especial sinó que s'agafarà d'una altra ja aprovada.

tracking