finances

Temor que les grans fortunes espanyoles marxin a Andorra

Analistes apunten que el nou impost pot provocar una fuga de capital a l’estranger

Una torre de luxe a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou impost anunciat pel govern espanyol, dirigit per Pedro Sánchez, pot provocar una fugida de capitals cap a Andorra o cap a Portugal, segons diversos analistes. Entre els anuncis de l’executiu de Sánchez –que també inclou rebaixes per a les rendes mitjanes i baixes– hi ha una nova figura impositiva que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va denominar com a “impost de solidaritat”. Es tracta d’un impost que només estarà present el 2023 i 2024 i que té una potencial recaptació de 1.500 milions d’euros, segons les dades del govern espanyol, tot i que només afectarà aquells contribuents amb una riquesa superior als tres milions d’euros. En aquest sentit, el govern va xifrar en 23.000 les persones que hauran d’abonar aquest nou impost, el qual tindrà tres trams: de l’1,7% per a patrimonis d’entre tres i cinc milions; de 2,1% per a patrimonis d’entre cinc i deu milions, i de 3,5% per a patrimonis de més de deu milions d’euros.

Davant la situació, diversos experts apunten que els règims fiscals de països com Andorra o Portugal poden ser el nou lloc de destí per a aquestes grans fortunes per tal d’esquivar aquest nou impost. Així, el règim fiscal a residents no habituals de Portugal, el qual va complir el 2019 deu anys de la implementació, implica una tarifa plana de tributació del 20% per a les rendes obtingudes en terreny portuguès i l’exempció dels ingressos i pensions rebudes a l’estranger. Tanmateix, Esaú Alarcón, membre del consell assessor institucional de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf), destaca el paper que pot jugar Andorra en aquest àmbit arran del conveni de no doble imposició que el Principat té amb el país veí del sud. A més, també apunta països com Suïssa, el qual té un tipus màxim del 30% en l’IRPF per a residents.

MÉS MESURES FISCALS

Entre el paquet de mesures anunciat també s’inclou un increment de l’IRPF, fins al 27%, en la tributació de les rendes del capital superiors a 200.000 euros i per a les plusvàlues superiors a 300.000 euros, que s’incrementarà fins al 28% (dos punts percentuals més que fins ara). Amb aquestes dues mesures l’executiu espera recaptar 204 milions d’euros, això sí, afectant 17.814 contribuents. Per contra, les rendes de treball a partir de 15.000 euros quedaran exemptes de pagament (1.000 euros més que fins ara) i s’apuja fins als 21.000 euros el benefici fiscal que s’aplica a les rendes que, actualment, només s’aplicava fins a rendes de 18.000 euros. Aquestes modificacions a la meitat dels contribuents suposarà una pèrdua d’ingressos per a l’Estat de 1.881 milions. A més, el paquet també inclou rebaixes de l’impost de societats per a les pimes i la rebaixa de l’IVA del 10% al 4% per als productes d’higiene femenina. En total, el govern espanyol espera recaptar 3.144 milions.

tracking